دریاچه صورتی شیراز یکی از جاذبههای اصلی و جاهای دیدنی شیراز است که نباید بازدید از این مکان رؤیایی را نادیده بگیرید. مسیر رسیدن به این دریاچه، جاده شیراز به فسا است که با رشد دونالیلا سالینا به عنوان نوعی جلبک در این بخش، از نظر صنعتی و زیستی اهمیت دریاچه افزایش مییابد. ما در ادامه شما را بیشتر با این مکان طبیعی و گردشگری در نزدیکی شیراز زیبا آشنا خواهیم کرد.
معرفی دریاچه صورتی شیراز
دریاچه صورتی شیراز که به آن تالاب مهارلو یا دریاچه مهارلو میگویند، در منطقهای شکار ممنوع و در بخشی از شهرستان شیراز قرار گرفته است. مساحت این دریاچه ۲۴ هزار هکتار است و ارتفاعی ۱۵۶۰ متر از سطح دریا را به خود اختصاص داده است. طول این دریاچه ۳۱ کیلومتر و حداکثر پهنایی هم که برای این دریاچه در نظر گرفتهاند ۱۱ کیلومتر برآورد شده است.
دریاچه مورد نظر در جنوب شرقی شیراز و در ۵۷ کیلومتری جاده شیراز به سمت فسا قرار گرفته و در مورد عمق دریاچه اگر بخواهیم صحبت کنیم، میتوان عمق متوسط ۵۰ سانتیمتر را در نظر گرفت و در زمان پر آبی البته عمق آن میتواند به 3 متر هم برسد. آبی که در دریاچه صورتی شیراز در جریان است آبی از نوع کلرید سدیم- منیزیم و سولفات سدیم است. همانطور که گفته شد به این دریاچه تالاب یا دریاچه مهارلو هم میگویند و روستای مهارلو از جمله روستاهای قدیمی شیراز است که به دوران صفویه برمیگردد و حتی به این روستا، دشت گل هم در قدیمالایام میگفتند.
دریاچه صورتی مهارلو شیراز را میتوان یک دریاچه فصلی در نظر گرفت که در فصل پاییز و زمستان به خاطر بارش باران آبگیری میشود و در فصل گرم تابستان دچار تقریباً خشکسالی است. سیلابهایی که در غرب شیراز به وجود میآیند، همگی در این دریاچه جمع میشوند.
اسامی دیگر دریاچه صورتی
از جمله جاهای دیدنی شیراز بدون شک دریاچه صورتی است که نامهای متفاوتی را به خود اختصاص داده است. مهلو، دریاچه نمک صورتی شیراز، جنکال، ماهلویه و حتی مهلویه از جمله نامهای رایج این دریاچه محسوب میشوند، 1 جغرافیدان در قرن 4 هجری قمری به نام اصطخری اسامی که به این دریاچه اختصاص داده را جنکان، ابوالفدا و ابنبطوطه معرفی کرده است. ناگفته نماند که جغرافیا حمدالله مستوفی و فارسنامه ابن بلخی نام ماهلویه را شایسته این دریاچه دانستهاند.
شرایط زیستی دریاچه صورتی در شیراز
با توجه به راهنمای سفر به شیراز شما درمییابید که این دریاچه زیستگاه چه حیوان یا پرندگانی است. پرندگان مهاجر این دریاچه را زیستگاه اصلی خود قرار میدهند و شاید تا اواسط فصل پاییز هم در این دریاچه خانه کنند. فلامینگوها بیشترین تعداد گونه پرنده را در این دریاچه به خود اختصاص دادهاند. دلیل تعدد این پرندگان هم شور بودن آب دریاچه است که سبب سازگاری بالای فلامینگوها شده است. شاید بپرسید چه چیزی در آبشور دریاچه نهفته است که این پرندگان را به سمت خود جذب میکند؟ آرتمیا غذای فلامینگوها است که تنها در آبشور یافت میشود.
سلیم کوچک، حواصیل، آنقوت، تنجه، انواع کاکایی، گیلانشاه بزرگ، انواع آبچلیکها، اردک سرسبز و مرغابی انواع پرندگانی را شامل میشوند که زیستگاه آنها در این دریاچه است. ناگفته نماند که شغال، گربه وحشی، کفتار و حتی روباه حیواناتی هستند که در اطراف دریاچه صورتی شیراز مشاهده میشوند.
اهمیت تجاری دریاچه مهارلو شیراز
دریاچه مهارلو شیراز اهمیت صنعتی بسیار بالایی دارد. این دریاچه یکی از منابع اصلی تأمینکننده نمک خوراکی در این استان به شمار میآید. شاید برای شما جالب باشد که بدانید دونالیلا سالینا به عنوان نوعی جلبک در این دریاچه در حال رشد است که این جلبک در صنایعی مانند غذایی، آرایشی و دارویی مورد استفاده و کاربرد قرار میگیرد. آرتمیا یک نوع میگو است که دونالیلا سالینا غذای این نوع میگو شناخته میشود و حتی این نوع میگو در صنعت پرورش ماهی حرفهای زیادی برای گفتن دارد و به پرورش ماهیهایی نظیر خاویاری، زینتی و میگو کمک میکند. با این تفاسیر، اهمیت و نقش پررنگ دریاچه صورتی شیراز را نباید به هیچ عنوان نادیده گرفت.
دریاچه صورتی شیراز کجاست؟
سوالی که شاید سوال شما کاربر عزیز هم باشد، این است که دریاچه صورتی شیراز کجاست؟ این دریاچه در محدوده 18 کیلومتری جنوب شرقی این شهرستان یعنی شیراز به سمت فسا قرار گرفته است. چنانچه به استان فارس سفر کنید، محال است از این دریاچه خاص و زیبا دیدن نکنید؛ چرا که بعداً واقعاً پشیمان خواهید شد. توصیه ما به شما این است که از اواسط فصل پاییز تا ماه اردیبهشت را به بازدید این دریاچه خارقالعاده اختصاص دهید.
چرا این دریاچه صورتی است؟
دریاچه صورتی نزدیک شیراز همانطور که گفته شد دارای آب شور بسیار فراوان است و محل رشد دونالیلا سالینا معرفی میشود که دونالیلا سالینا یک جلبک سبز کاملاً بیخطر است. جلبکی که مورد نظر است، باعث غلظت نمک و البته بالا رفتن دما میشود و باعث ایجاد بتاکارتن میشود که بتاکارتن به عنوان یک نوع ماده به تغییر رنگ این دریاچه کمک میکند و بتاکارتن به هیچ عنوان خطر اکولوژیکی برای دریاچه صورتی شیراز ندارد.
دریاچه صورتی در شیراز هم اکنون چگونه است؟
دریاچه صورتی شیراز متأسفانه با خشکسالی روبرو است و در مهر و مومهای گذشته ریزگردهای زیادی را درون خود جای داده است و این امر میتواند هوای شهرستان شیراز را کاملاً آلوده کند. در این بین، تأثیر خشکسالی این دریاچه را نباید روی کشاورزی نادیده گرفت؛ چرا که به شور شدن زمینهای کشاورزی ختم میشود و البته فلزاتی مانند سرب هم میتوانند تهدیدی برای این دریاچه به شمار آیند. زمانی که از آبهای زیرزمینی استفاده بیش از حدی صورت پذیرد، قطعاً تنوع پرندگان در این دریاچه هم کاهش مییابد.
سخن پایانی
دریاچه صورتی شیراز طبق آنچه گفته شد یکی از دریاچههای نزدیک شهرستان استان فارس است که به خاطر نزدیکی به روستای مهارلو به این نام هم شناخته میشود. متأسفانه در طی سالهای اخیر این دریاچه با خطر آلایندهها روبرو شده، ولی باز هم زیبایی و جذابیت خود را حفظ کرده است. بازدید از استان فارس و جاذبههای گردشگری را منحصر به 1 یا 2 مکان تاریخی نکنید که شیراز بیشتر از این حرفا شهر جذابی است.