باغ دلگشا شیراز

آنچه در این مقاله میخوانید :

باغ دلگشا شیراز یکی از زیباترین مهیج‎ترین جاهای دیدنی شیراز است. البته این شهر در استان فارس همیشه با کاخ‌ها، عمارت‌ها و باغ‌های بی‌نظیر خود در کشور حرف‌های زیادی برای جذب توریست داشته و دارد. با این تفاسیر، باغ دلگشا به عنوان یکی از بهترین جاهای دیدنی در شیراز می‌تواند مقصد مناسب شما جهت سفر به این شهر فوق العاده خاص باشد. برخی تصور می‌کنند که شیراز تنها با حافظ و سعدی شناخته‌ شده است، در صورتی که بسیاری از پادشاهان در دوره‌های مختلف تاریخ با ساختن عمارت و باغ‌هایی متفاوت و البته با معماری خاص امروزه جهان را متحیر معماری ایرانی کرده‌اند.

تصویر نما ساختمان باغ دلگشا شیراز

تاریخچه باغ دلگشا شیراز

جاهای دیدنی شیراز همگی قدمتی طولانی دارند و شیراز هم از شهرهای مهمی است که بسیار مورد توجه پادشاهان ادوار مختلف بوده است. دوره ساسانیان هم از قافله عقب نمانده و به ایجاد این باغ زیبا دامن زده است. توجه داشته باشید که باغ کهن دژ در دوره صفویه ساخته شده بود و دلیل نام‌آوری این باغ در این مقاله به خاطر نزدیکی به باغ دلگشا است که در بررسی باغ دلگشا شیراز عکس این باغ را اگر مشاهده کنید، باغ کهن دژ هم در عکس‌ها خودنمایی می‌کنند.

باغ دلگشا حقیقتاً در زمان تیمور گورکانی، آبادترین شرایط خود را سپری کرده بود و حتی در سمرقند هم باغی با همین نام ساخته شده است. بی‌انصافی است اگر آبادانی این باغ را در دوره افشاریان نادیده بگیریم ولی متاسفانه دقیقاً بین حکومت نادر شاه افشار و اوایل حکومت زندیه، این باغ با آسیب‌های زیادی روبرو شده است؛ البته کریم خان که به آبادانی علاقه خاصی داشته است، به ترمیم و بازسازی این باغ پرداخته است. ساختمان‌هایی که در باغ دلگشا شیراز شما مشاهده می‌کنید، به دوره قاجار مربوط هستند که شاید تا به امروز از این موضوع بی‌خبر بوده‌اید.

 

باغ دلگشا شیراز در دوره قاجار

دلگشا شیراز در دوره قاجار هم بسیار مورد توجه بوده است. در این دوره فردی به نام مرحوم حاجی ابراهیم اعتمادالدوله شیرازی به آبادانی این باغ پرداخت ولی جای تاسف وجود دارد که بعد از فوت وی، دوباره این آبادانی به آسیب‌هایی به باغ ختم شد.

جای خوشحالی است که در سال 1336 مرحوم نواب رضا قلی میرزا این باغ را خریداری و آن را بازسازی کرد. در قسمت مرکزی این باغ، بنایی به صورت 6 ضلعی و گرداگرد آن احاطه شده از درب و پنجره را این فرد ساخت اما بعد از فوت این فرد هم متاسفانه مجدداً باغ با آسیب رو‌برو شد.

باغ دلگشا شیراز در سال 1367 توسط مرحوم حاجی میرزا علی‌اکبر قوام الملک حصار کشی و مجدداً بازسازی شد. ستون‌ها و ایوانی که حال شما می‌توانید مشاهده کنید، به دوره بازسازی این فرد در این سال برمی‌گردد؛ سپس میرزا فتحعلی خان حمامی که پسر علی‌اکبر قوام الملک بود به احداث ضلع شرقی باغ پرداخت. خورشید کلاه لقاءالدوله دختر قوام‎الملک بود که تا نزدیک به نیم قرن پیش، این باغ را در اختیار داشت ولی در حال حاضر دولت مالکیت این باغ را برعهده گرفته است.

تصویر محیط بیرونی باغ دلگشا شیراز

معماری باغ دلگشا شیراز چگونه است؟

7.5 هکتار مساحتی است که برای باغ دلگشا شیراز می‌توان در نظر گرفت. در این باغ عمارتی که در مرکز قرار گرفته است، معماری خاصی مربوط به دوره ساسانی را به نمایش می‌گذارد. در مورد تعداد طبقه‌های عمارت این باغ هم 3 طبقه وجود دارد که در 2 طرف ساختمان شما با 2 درب ورودی رو‌برو می‌شوید؛ همچنین در این عمارت 3 طبقه با یک تالار فوق العاده بزرگ که دارای 4 شاه‌نشین است مواجه خواهید شد.

در طبقه وسط عمارت، 2 ستون و ایوانی بزرگ وجود دارد که این ایوان شما را با نمای استخر مواجه می‌کند. سقف‌های چوبی که گچ بری‌های فوق‌العاده‌ای را به نمایش می‌گذارند را با وجود آینه‌کاری و نقاشی رنگ‌روغن نباید نادیده گرفت. حوض سنگی در روبروی عمارت خودنمایی می‌کند و زیبایی معماری این باغ را چندین برابر نشان می‌دهد.

شمال باغ را اگر در نظر بگیرید با باغچه‌ای کوچک که مملو از درخت‌های نارنج است، مواجه می‌شوید ولی به خاطر خیابان‌هایی که احداث شده‌اند، باغچه از عمارت جدا افتاده است و به عنوان باغ طاووس هم از آن یاد می‌کنند. معماری فوق العاده این باغ هر ساله گردشگران زیادی را از سراسر جهان به سمت خود علاقه‌مند می‌کند و بدون هیچ اغراقی می‌توان گفت، شیراز یکی از پرطرفدارترین مقاصد توریستی در کشور محسوب می‌شود که از حق نگذریم جاذبه‌های فرهنگی و تاریخی این شهر با وجود چنین باغ و کاخ‎هایی کاملاً این موضوع را تصدیق می‌کنند.

موزه باغ دلگشا شیراز

در موزه باغ دلگشا اشیاء و وسایل تاریخی بسیار زیادی وجود دارند که هرکدام قدمتی طولانی را به خود اختصاص داده‌اند. از دوره هخامنشیان گرفته تا دوره قاجار انواع گوناگون لوازم و اشیاء قیمتی و عتیقه در این موزه یافت می‌شود، قرآنی که به دوره سلجوقیان مرتبط است و روی پوست آهو نگاشته‌های خود را به عنوان یک ویژگی منحصر به فرد به نمایش می‌گذارد هم در این موزه یافت می‌شود و بسیار مورد استقبال قرار می‌گیرد. مسکوکات،کبریت، تمبر و حتی نقشه ایران در ادوار مختلف تاریخ همگی در انواع گوناگونی در این موزه منحصر به فرد یافت می‌شود و این‌گونه است که جذابیت این موزه تکمیل شده است.

موزه رادیو با وجود 50 دستگاه رادیو یک موزه اختصاص در موزه باغ دلگشا شیراز به شمار می‌آید. در دوره‌های گوناگون تاریخ، رادیو روند تولید خاصی را در اشکال مختلفی طی کرده است و به همین دلیل، این بخش منحصر به فرد می‌تواند بسیار جذاب و ترغیب کننده باشد. شاید باور نکنید ولی اگر به موزه رادیو در این باغ مراجعه کنید با رادیو نفتی هم مواجه خواهید شد که ساختاری مهندسی شده دارد و البته با نفت کار می‌کند.

باغ دلگشا شیراز کجاست؟

برای اینکه راحت‌تر توضیح دهیم که باغ دلگشا شیراز کجاست، می‌توان در نزدیکی سعدیه شیراز این باغ را معرفی کنیم. به صورت دقیق باغ دلگشا شیراز آدرس خود را این چنین بیان می‌کند که در دامنه کوهستان قرار گرفته و اگر تنگ آب‌خان را در نظر بگیرید، قسمت جنوبی تنگ موقعیت اصلی باغ را نشان می‌دهد.

تنگ آب‌خان خود در منطقه سیاخ دارنگون شیراز واقع شده است و خود در دسته‌بندی جاذبه‌های طبیعی شیراز جای گرفته و حقیقتاً دره‌های بسیار زیبای تنگ توانسته زیبایی اطراف باغ دلگشا را تکمیل کند. بسیاری از عکاسان که به دنبال سوژه‌ای ناب جهت عکاسی برای طبیعت هستند، از این منطقه و این باغ دیدن می‌کنند.

با این تفاسیر شاید این‌گونه تصور کنید که به راحتی قادر نخواهید بود به باغ دلگشا دسترسی داشته باشید، در صورتی که واقعیت چیز دیگری است؛ علاوه بر خودروی شخصی از وسایل نقلیه عمومی هم می‌توان به راحتی استفاده کنید. خطوط پایانه شهید دستغیب و بلوار نارنجستان و همچنین خطوط پایانه بلوار نارنجستان و نمازی می‌توانند به شما برای رسیدن به این باغ کمک کنند و به باغ ارم شیراز هم با خطوط پایانه نمازی می‌توانید دسترسی داشته باشید. ایستگاه ولیعصر هم به عنوان ایستگاه متروی نزدیک در این بین معرفی می‌شود.

ساعت بازدید و تلفن باغ دلگشا

در مورد ساعت کاری باغ دلگشا شیراز هم می‌توان این‌چنین گفت که از ساعت 8 الی 23 همه‌روزه به استثناء ایام سوگواری می‌توان از این باز زیبا بازدید کنید. در صورتی که اگر قصد بازدید از عمارت و موزه را داشته باشید باید ساعت 8 الی 18 را در نظر بگیرید. در مورد باغ دلگشا شیراز تلفنی برای تماس با این مجموعه در نظر گرفته شده است تا دسترسی شما در تمام جوانب به این باغ آسان و بدون دردسر باشد. توصیه ما به شما این است که اگر شیراز را مقصد سفر خود انتخاب می‌کنید حافظیه شیراز هم جزء جاهای دیدنی شیراز است که نباید آن را نادیده بگیرید.

حافظ به عنوان شاعر بزرگ ایرانی که در قرن 8 می‌زیست با ابهت و نام و آوازه‌ای که برای خود دست و پا کرده بود؛ حتی امروزه آرامگاه وی، یکی از پرطرفدارترین مکان‎های گردشگری شیراز به حساب می‎آید. حافظیه در حدفاصل چهارراه ادبیات و چهارراه حافظیه قرار گرفته است و می‌توان گفت بسیار خوش مسیر است.

سخن پایانی

همه چیز در مورد باغ دلگشا شیراز را به صورت مختصر ولی مفید بیان کرده‌ایم، به شکلی که از حوصله شما خارج نباشد. همان‌گونه که گفته شد باغ دلگشا در ادوار مختلف تاریخی توانسته با وقایع گوناگونی رو‌برو شده و حرفی برای گفتن داشته باشد. موزه فوق‌العاده خاص این باغ و عمارتی که در باغ دلگشا ساخته شده است، زیبایی و متمایز بودن این باغ را با دیگر باغ‎های شیراز که به صورت تاریخی مورد توجه در دسته‌بندی جاهای دیدنی شیراز قرار گرفته‌اند را نباید نادیده گرفت.

در مورد آدرس، نحوه دسترسی و همچنین شماره تلفن مجموعه این باغ هم اطلاعات مفیدی را ارائه داده‌ایم تا این‎چنین، بدون دغدغه بتوانید این جاذبه تاریخی و طبیعی را به لیست سفر خود در شیراز اضافه کنید. به هر حال خطوط اتوبوس، وسیله نقلیه شخصی و مترو همگی دست به دست هم می‎دهند تا شما بتوانید به راحتی به این باغ زیبا و مملو از اسرار دست پیدا کنید. توصیه ما به شما این است که قبل از سفر چنانچه با سؤال و یا ابهام خاصی رو‌برو شده‌اید با مشاورین ما در سایت الماس تریپ در تماس باشید، قطعاً این‌چنین هوشمندانه‌تر از سفر خود لذت خواهید برد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن

رزرو از میان بیش از 500 هتل در مشهد