گهواره دید شیراز
شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید حتی در بلندترین نقطه از شهر شیراز هم آثار تاریخی وجود دارد. آیا میدانستید که گهواره دید شیراز جزو آثار تاریخی این شهر به شمار میرود؟ گهواره یا گهبانه دیده شیراز یکی از سازههای تاریخی این شهر محسوب شده که روی قله کوه چهل مقام قرار گرفته است. در مطلب شیراز گردی امروزمان قصد داریم تا گهواره دید شیراز را به شما عزیزان بیشتر معرفی کنیم. پس ما را تا پایان این مطلب همراهی کنید و اطلاعات بیشتری را از بهترین چشم اندازهای شیراز به دست آورید.
معرفی گهواره دید شیراز
جاهای دیدنی شیراز به حدی زیاد است که زمانی که میخواهیم مطلبی را در ارتباط با این شهر زیبا بنویسیم، نمیدانیم باید دقیقا از کدام نقطه و از کدام قسمت این شهر شروع کنیم. اما همانطور که در ابتدا هم بیان کردیم مطلب امروز در ارتباط با گهواره دید شیراز است. اگر دوست دارید که به خارج از هیاهوی شهر بروید و از بلندترین نقطه شیراز به تماشای این قطعه از بهشت روی زمین بنشینید به شما پیشنهاد میکنیم روی قله کوه چهل مقام بروید و این بنا و سازه تاریخی را که حدود هزار سال پیش به دستور یکی از بزرگترین امیران خاندان آل بویه به وجود آمده را ببینید.
بر اساس اسنادی که در اختیار داریم ساخت این سازه پس از تمام شدن ساخت دروازه قرآن آغاز شد تا به عنوان یک مکان برای دیدهبانی و البته ارسال پیامهای مهم باشد. گهواره دید را با نامهای گنبد عضد، گهواره دیو، گهواره زید نگهبان حدید هم میشناسند. سازه گهواره دید دارای چهار طاق مربعی شکل بوده که سقفی مخروطی دارند. این بنا ۱۶ متر مربع مساحت دارد و از ۷ متر ارتفاع برخوردار است. شاید برای شما سوال باشد که چرا سازه گهواره دید را با چهارطاق ساختهاند؟ در پاسخ به این سوال باید به شما بگوییم که علت ایجاد بنای گهواره دید با چهارطاق این است که بتوانند به تمامی جهات دیده راحت و دسترسی مناسب داشته باشند. برای ساخت سازه نام برده از سنگ و ساروج استفاده شده است.
چرا بنای دوره دیلمی را به سبک معماری ساسانی ساخته اند؟
احتمالاً با دیدن عکسهای گهواره دید این سوال هم برای شما به وجود آمده که چرا باید یک سازهای که در زمان دیلمیان ساخته شده به سبک ساسانیان پیش رفته باشد؟ عضدالدوله دیلمی از امیران خاندان آل بویه در ایران و عراق بود. عضدالدوله برخلاف گذشتگان و حتی هم دورههای خود به تمدن ایران قبل از اسلام بسیار علاقه داشت و هرگز این تصور را نمیکرد که توجه و تحسین او با دیدگاه و نظرات تشیع تفاوت دارد. عضدالدوله خود را به یکی از پادشاهان ساسانی یعنی بهرام گور پنجم هم نسبت میداد و در سکههایی که در عصر وی ضرب میشد میتوانستید تاج ساسانی و لباسهایی که به آن ایام تعلق داشت را ببینید؛ از این رو با توجه به تمام این سلیقهها و عقایدی که عضدالدوله داشت به آسانی میتوانید جواب این سوال را پیدا کنید که چرا باید گهواره دید به سبک معماری ساسانی ایجاد شود؟ بله؛ به سبب علاقهای که عضدالدوله به عصر ساسانیان داشت این سازه هم به همان شکل ایجاد شد.
وضعیت کنونی گهواره دید شیراز
در دی ماه سال ۱۳۵۲ با شماره ثبت ۹۶۱ بنای تاریخی گهواره دید در لیست آثار ملی کشور ایران قرار گرفت. در جوار این بنا، آرامگاه پاک شهدای گمنام هم به قابل مشاهده بوده که چند سالی است در این بخش از شهر به خاک سپرده شدهاند. گهواره دید را اگر در روز جمعه بازدید کنید متوجه میشوید که افراد زیادی برای قرائت دعای ندبه و همچنین زیارت مزار شهدا به آنجا میآیند. فضای سبز و دلچسبی که در اطراف گهواره دید وجود دارد زیباییهای این منطقه را صد چندان کرده است.
مکانهای دیدنی نزدیک گهواره دید شیراز
گهواره دید شیراز در نزدیکی جاذبههای دیدنی و تفریحی مختلفی از این شهر قرار گرفته است که در ادامه چند مورد از آنها را برای شما عزیزان بیان میکنیم:
پارک کوهپایه
با توجه به اینکه این پارک در سینه کش کوه به وجود آمده است آن را کوهپایه مینامند. این پارک را غرفههای نارنجی رنگی احاطه کرده است و هر کدام از این غرفهها برای فروش اغذیهها و مواد خوراکی مشغول به فعالیت هستند. اگر به سمت دیگر پارک بروید قطار کودکان، سینما سه بعدی و استخر توپ را مشاهده میکنید. کودکان و البته بزرگسالان میتوانند در این پارک سرگرم شوند و هر کس با توجه به سلیقهای که دارد به گردش و تفریح بپردازد.
چاه مرتاض علی
در دو کیلومتری سازه تاریخی گهواره دید، میتوانید یک دخمه را مشاهده کنید که آن را چاه مرتاض علی مینامند. اما وجه تسمیهای که این گوردخمه دارد این است که در روزگاران پیشین این مکان محل زندگی و عبادت شخصی به نام مرتاض علی شاه بوده است. این مکان دارای چند اتاق و دو آب انبار است. در کاشی کاریها آیات قرآن و البته احادیثی که روی طاقهای کوتاه این گوردخمه نوشته شده است به خوبی به چشم میخورد و نظر هر شخصی را میتواند به خود جلب کند.
تنگ الله اکبر
تنگ الله اکبر در شمالیترین قسمت شیراز قرار گرفته است. تنگ الله اکبر از جمله مکانهای طبیعی است که در طول زمان بیشتر عریض شده و اشخاصی که از بخش شمالی شیراز به این شهر ورود پیدا میکنند آن را به خوبی میتوانند مشاهده نمایند. منظره بسیار زیبایی که تنگ الله اکبر دارد، ناخودآگاه سبب میشود که هر شخصی عظمت پروردگار را به یاد آورد.
گهواره دید شیراز کجاست؟
گهواره دید شیراز در ۳۰۰ متر بالاتر از دروازه قرآن قرار گرفته است و اگر به سمت دروازه قرآن پیش بروید میتوانید گهواره دید را مشاهده کنید؛ اما اگر به دنبال یک آدرس دقیق از این سازه هستید در ادامه آدرس آن را برای شما ذکر میکنیم:
آدرس: استان فارس، شیراز، ۳۰۰ متر بالاتر از دروازه قرآن، پارک کوهپایه قله کوه چهل مقام
جمع بندی
شیراز شهری است که در سراسر دنیا معروف است و آثار و جاذبههایش را نمیتوان به درستی و با اعداد و ارقام برشمرد. تنگه بستانک شیراز و باباکوهی شیراز از جمله مناطقی هستند که گردشگرانی که میخواهند از آثار طبیعی و جاذبههای این شهر دیدن کنند همیشه سری به این مکانها میزنند. علاوه بر این گهواره دید شیراز هم که یک اثر هزار سال است تاکنون توانسته نظر مساعد بیشتر گردشگران را به خود جلب کند و همه را به وجد آورد که چگونه یک سازه هزاران ساله هنوز هم پایی بر جا مانده است. در این مطلب از شیراز گردی الماس تریپ سعی بر این داشتیم که شما را با مرتفعترین سازهای که در شهر شیراز قرار گرفته است، بیشتر آشنا کنیم. در صورتی که درباره این مکان دیدنی سوالی داشتید، میتوانید با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید.