موزه پارس شیراز یکی از باغ موزههایی بوده که در این شهر زیبا قرار گرفته است. بدون هیچ اغراقی، این موزه به عنوان اولین موزه خاص و منحصر به فرد شیراز محسوب میشود با اینکه شاید مساحت کمی داشته باشد، ولی سرسبزی اطراف موزه شما را به هیچ عنوان دلزده و خسته نخواهد کرد. جاهای دیدنی شیراز کم نیستند و در این میان، میتوان گفت که موزه پارس یکی از بهترین و اصلیترین جاذبههای تاریخی و فرهنگی این شهر محسوب میشود که شما را با دوره زندیه و بسیاری از دورههای مختلف تاریخ ایران آشنا میکند.
معماری موزه پارس در شیراز
باغ جنت شیراز و موزه پارس در این شهر هر کدام بسیار معروف و البته جزء محبوبترین آثار تاریخی و فرهنگی هستند. چنانچه به فرهنگ بومی شیراز علاقه دارید، بهتر است بازدید این موزه را نادیده نگیرید. موزه مورد نظر در مرکزیت باغی قرار گرفته که زیبایی فضای سرسبز این باغ را نمیتوان به هیچ عنوان بی اهمیت در نظر گرفت.
نمای خارجی موزه 8 ضلعی بوده که با کاشیهایی نیلگون، زیبایی این نما را با توجه به پلان موزه پارس شیراز تکمیل کرده است. اگر به داخل موزه توجه کنیم، کف آن 1 و نیم متر بالاتر از سطح زمین در نظر گرفته شده است؛ به همین دلیل، شما در بدو ورود خود به درون موزه باید چندین پله را بالا رفته تا بتوانید وارد موزه شوید.
معماری موزه پارس شهر شیراز به این شکل است که دارای 1 تالار اصلی گنبد دار است و چند شاه نشین دارد و قسمت شاه نشین شرقی هم مختص آرامگاه کریمخان زند بزرگ است. روی دیوارهای موزه، شما میتوانید با انواع نقش و نگارهایی سنتی و قدیمی که آثار نقاشهای بزرگ است، روبرو شوید که در این میان، منقرسکاری سقف هم کاملاً استادانه طراحی شده است و به هیچ عنوان نمیتوان زیبایی خیرهکننده سقف را در موزه پارس شیراز نادیده گرفت.
آدرس موزه پارس در شیراز
موزه پارس شیراز در خیابان زند و نزدیک ارگ کریمخان است. ایستگاه مترو زندیه را میتوان نزدیکترین ایستگاه مترو برای دسترسی به این موقعیت مکانی معرفی کرد. چنانچه از خطوط اتوبوس قصد استفاده داشته باشید، باید در ایستگاه شهدا پیاده شده و مسیری را پیاده طی کنید. خاطر نشان میکنیم که عمارت شاپوری هم در این خیابان قرار گرفته است.
ساعت کار موزه پارس شیراز در نیمه اول و نیمه دوم سال متفاوت است. بهگونهای که در نیمه اول از ساعت 8:30 الی 19:30 و در نیمه دوم از 7:30 الی 18 مشخص شده است. بلیط موزه پارس شیراز هم برای گردشگران ایرانی و خارجی 2 تعرفه مختلف دارد.
تاریخچه موزه پارس شیراز
موزه پارس شیراز (Pars Museum) که به باغ نظر هم معروف است، یکی از جاهای دیدنی شیراز معرفی میشود و بدون شک، آثار متفاوت نقاشهای ماهر و باتجربهای که در این موزه یافت میشوند را نمیتوان نادیده گرفت. سنگهای ازاره که نقشهای شاهنامه روی آن حک شده است در فضای بیرونی این موزه خودنمایی میکنند.
آقا صادق، میرزا بابا، جعفر، صدرالدین شایسته و میر منصور همگی نقاشهای با تجربه بودهاند که آثار این افراد در این موزه موجود است. آقا صادق 5 مجلس هفتتنان شیراز را هم در دست داشته است و یکی از نقاشهای بسیار به نام در این حوزه معرفی میشود و حقیقت ماجرا این است که موزه پارس شیراز دارای کلکسیونی از اشیاء گرانبهایی است که اهمیت این موزه در بین آثار ملی را دوچندان میکند.
این موزه از دوره کریمخان زند به یادگار مانده است و جزء جاذبههای فرهنگی و تاریخی به شمار میآید. کریمخان این مکان را احداث کرد که محلی برای پذیرایی از مهمان خود را فراهم کرده باشد؛ سپس در سال 1315 عمارت کریمخان که بعداً تفرجگاه شاهزادهها شد، به عنوان موزه معرفی و به نمایش عموم درآمد. از سال 1350 الی 1360 این موزه در حال مرمت و بازسازی بوده است و در حال حاضر شما میتوانید به این مجموعه در شهر بهارنارنج یعنی شیراز مراجعه کنید.
آثار باستانی موزه پارس در شهر شیراز
آثاری که در موزه پارس شیراز به چشم میآیند، بسیار گرانبها و ارزشمند هستند. از قلمدانهای لاکی گرفته تا قابهای آینه لاکی کتیبهنگار همگی جزء این آثار منحصر به فرد به شمار میآیند. جعبههای آرایشی لاکی در این موزه هم به دوره صفویه مربوط میشوند و زیبایی آثار موزه را چندین برابر میکنند.
قرآن دستنویس به خط محقق که از قرن 9 هجری توسط سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری نگاشته شده است، یکی دیگر از ارزشمندترین آثاری است که در این موزه به چشم میآید. طلسم با حروف ابجد که اثر دوره قاجار است هم یکی دیگر از آثار فوقالعاده خاص و جذاب این موزه محسوب میشود و میتوان ظرافت این طلسم را دلیل جذابیت آن معرفی کرد. تابلو نقاشی حافظ و شاخ نبات اثر میر منصور هم جزء آثار منحصر به فرد این موزه است.
سپر فلزی با آیات قرآنی و زره زنجیر بافت فولادی منتسب به دوره زندیه، کلاه خود فولادی با تزیینات طلا و شمشیر دو دم فولادی منتسب به دوره صفویه، کوبه در منتسب به مسجد جامع عتیق، ظرف مفرغی و اشیا مفرغی با قدمتی که به هزاره اول پیش از میلاد میرسد، قلیان نقره قلمزنی منتسب به دوره پهلوی، ظرف برنجی قلمزنی، قلیان طلا کوب و میناکاری، تابلو کریمخان زند اثر صدرالدین شیرازی، کاشی هشت گوش منتسب به قرن 8، کاسه سفالی لعابدار، تنگ سفالی لاجوردی پرنده مانند منتسب به قرن 6 و 7 هجری قمری همگی آثار باستانی موزه پارس شیراز را شامل میشوند.
سخن پایانی
در مورد موزه پارس شیراز هر آنچه لازم و ضروری بود را بیان کردهایم. بدون شک، امروزه با پیشرفت تکنولوژی کمتر کسی از شهر شیراز و جاذبههای تاریخی و فرهنگی آن چه در داخل و چه در خارج از کشور بی خبر است. کریمخان زند علاقه زیادی به عمران و آبادی داشت و عمارت و باغهای زیادی از جمله هفتتنان و موزه پارس را در این شهر گلوبلبل بنا کرده است که تا به امروز به یادگار ماندهاند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاورین الماس تریپ در ارتباط باشید و شک نکنید که مشاورین ما با صبر و حوصله به سؤالات شما پاسخی شفاف و روشن خواهند داد.