هفت تنان شیراز یکی از زیباترین، قدیمیترین و مرموزترین باغهای تاریخی و فرهنگی کشور است. قدمت این باغ و عمارت آن به دوره قبل از زندیه برمیگردد و منسوب به دوره زندیه است. تاریخچه غنی، موزه مملو از عجایب، معماری منحصر به فرد عمارت و موقعیت مکانی عالی که به جاهای دیدنی دیگر این شهر هم نزدیکی دارد، از جمله مواردی به شمار میآیند که میتوانند به اهمیت این باغ از لحاظ تاریخی و فرهنگی بیفزاید. در ادامه به صورت مختصر ولی بسیار مفید به بررسی هرآنچه لازم که بدانید، خواهیم پرداخت.
الماس تریپ ضمن ارائه خدمات در حوزه رزرو هتل شما را با جاذبههای طبیعی و گردشگری شهرهای مختلف ایران همچون شیراز آشنا میکند تا پس از سفر بتوانید از زیباترین مناطق هر شهر لذت ببرید.
تاریخچه هفت تنان شیراز
هفت تنان شیراز استان فارس یکی از تاریخیترین باغهایی است که میتوان نام برد. اصالت این باغ به دوره کریمخان زند برمیگردد و میتوان گفت کریمخان به عمران و آبادی از همان ابتدا علاقه عجیبی داشت و به همین دلیل، اینچنین یادگاریهایی را از خود برجا گذاشته است.
هفت تنان شیراز جزء جاذبههای گردشگری شهر شیراز به شمار میآید و تاریخچهای عجیب دارد. این باغ به دوره قبل از زندیه برمیگردد ولی بسیاری آن را منسوب به این دوره میدانند. دلیل نام هفت تنان، به خاطر وجود مقبره 7 عالم و عارف بزرگ است که این 7 عارف گمنام بوده و تنها کاری که کریمخان کرده است، نشانهگذاری این مقبرهها بوده است تا در طی تاریخ فراموش نشوند و به هر حال، خدا این عارفان و همچنین کریمخان را رحمت کند و همچنین، باغ موزه هفت تنان شیراز خود یکی از جذابیتهای اصلی این باغ به شمار میآید. میتوان گفت عمارت هفت تنان همانند دیوانخانه است و زیر بنایی 998 متر مربع دارد ولی مساحت باغ 3388 متر مربع برآورد شده است.
هفت تنان شیراز کجاست؟
با توجه به این که این سؤال یعنی هفت تنان شیراز کجاست، یکی از سوالات بسیار پرتکرار کاربران از این مجموعه است، میتوان گفت این باغ در بلوار هفتتنان و در دامنه کوه چهلمقام واقع شده است. بلوار هفتتنان (هفت تن) را از جمله بلوارهای بسیار قدیمی شیراز میتوان معرفی کرد که در قسمت شمال و شمال شرق این شهر استان فارس قرار گرفته است.
هفت تنان شیراز روی نقشه به شما نشان میدهد که میتوانید از دروازه قرآن تا این باغ را به راحتی با خودروی شخصی البته، 5 دقیقه راه در نظر بگیرید. به هر حال هفت تنان شیراز آدرس سرراستی دارد و محال که به خاطر آدرس از بازدید این باغ صرف نظر کنید. شماره تلفن این مجموعه هم 05134012 در نظر گرفته شده است تا ارتباطی آسان را بتوان بین شما و این مجموعه برقرار کرد.
آدرس باغ هفت تنان شیراز به صورت دقیق به این شکل است که در منطقه 3 شهرداری شیراز و با پایان شمالی دروازه قرآن – میدان طاووس و پایان جنوبی میدان گلستان (چهارراه پیرنیا سابق) شناخته میشود. حافظیه شیراز، سعدیه شیراز، باغ دلگشا در این شهر و باغ دلگشا از جمله مکانهای فرهنگی و تاریخی نزدیک به هفت تنان در شیراز است. هرکدام از این مکانها قدمت و سابقهای غنی دارند که شما را از بازدید پشیمان نخواهند کرد.
بررسی عمارت هفت تنان شیراز
عمارت باغ هفت تنان شیراز همانگونه که گفته شد، شبیه دیوانخانههای دوران زندیه است. در مورد تالار عمارت و ایوانهای تالار هم باید اطلاعاتی را ارائه دهیم.
عمارت هفت تنان در حالت عادی خود به 2 قسمت تقسیم شده است ولی طبقه 2 در قسمت شمالی، شما با باغ تالاری زیبا روبرو میشوید که با 2 ستون سنگی توانسته زیبایی این تالار را به رخ بکشد. رنگ روغن کلیه نقش و نگارهای این تالار را به خود اختصاص داده است و صد درصد برای شما جذابیت زیادی خواهد داشت. عمارت این باغ همانند عمارت باغ جنت شیراز بسیار قدمت دارد ولی عمارت جنت متاسفانه از بین رفته است.
دو طرف پایانی این تالار، 2 اتاق کوچک وجود دارد که ابعادی 28 متری را به خود اختصاص دادهاند. 2 ایوان هم در قسمت ورودی تالار مشاهده میشوند که با سنگ مرمر، نقش و نگارههایی تزیین شده دارند. آقا صادق نام فردی است که این نقش و نگارها را در این زمان به وجود آورده است.
موزه سنگی
بدون هیچ اغراقی هفت تنان یکی از جاهای دیدنی شیراز به شمار میآید که امروزه به نام موزه سنگ هم معروف شده است. دلیل این نامگذاری، 7 مقبره آن 7 عارف بزرگی است که در بخش تاریخچه مورد بررسی قرار دادهایم. این 7 مقبره به صورت ردیفی در یک ابعاد و یک شکل قرار گرفتهاند. این موزه به میراث فرهنگی کشور واگذار شده است.
در گذشته این باغ به این دلیل که محلی برای فعالیت و زندگی درویشان و صوفیان بوده است، به یک محل بسیار مهم برای مردم آن زمان تبدیل شده بود و امروزه به عنوان موزه شناخته میشود و نکتهای که بیان آن خالی از لطف نیست، قطعاً وجود سنگهایی از پاسارگاد، تخت جمشید، باغ زینت الملوک شیراز، تابوتهای سنگی و پایههای آثار سنگی دوران ساسانی در این موزه است.
بسیاری از بازدیدکنندگان از این موزه، کتیبههایی که وجود دارند را بسیار رازآلود توصیف میکنند. اگر با فردی که اطلاعات کامل در این حوزه دارد، به این موزه مراجعه کنید، قطعاً از این اقدام خود پشیمان نخواهید شد. روی سنگهای مورد استفاده در عمارت این باغ از خطوط نستعلیق، کوفی، توقیع و نسخ استفاده شده است و نکته حائز اهمیت این است که این موزه به ثبت آثار ملی ایران هم رسیده است. خاطر نشان میکنم که ساعت بازدید موزه هفتتنان از ساعت 8:30 الی 18 است که البته در ایام سوگواری امکان بازدید وجود ندارد.
روایت 5 مجلس
روی ایوانهای تالار باغ هفت تنان در شیراز، نقش 5 مجلس به چشم میآید. در ادامه به بررسی هر کدام از این مجلسها خواهیم پرداخت.
- مجلس اول، روایتگر درویشی است که با دست به تبر گرفته و کلاه و ریشی سفید، نقش و نگار ایوان را در بر گرفته است.
- مجلس دوم، تصویری منتسب به حضرت موسی است که در حال چوپانی و به چرای گوسفندان میپردازد.
- مجلس سوم، به روایت داستان شیخ صنعان و دختر ترسا میپردازد که یک روایت عاشقانه را تشکیل میدهد. داستان عشقی این 2 نکتههایی را در بردارد و یکی از این نکتهها این است که نباید هیچوقت از نجات کسی ناامید شد.
- مجلس چهارم، نقش منتسب به حضرت ابراهیم است که حضرت اسماعیل را قصد دارد، قربانی کند. در این تصویر شما میتوانید خلوص و بندگی حضرت ابراهیم را به شکل واضح مشاهده کنید.
- مجلس پنجم، نمایانگر تصویر شاه عباس صفوی با لباس مردم عادی زمان خود است. شاه عباس علاقه خاصی به اینچنین مراجعهای داشت که مردم بدون واسطه بتوانند مشکلات خود را با وی مطرح کنند. این مجلس خود تصدیقکننده همین امر است.
سخن پایانی
هفت تنان شیراز همانطور که گفته شد یکی از خاصترین باغهای این شهر در استان فارس است که به خاطر 7 مقبره عارفان بزرگ و بدون نام امروزه به موزهای متفاوت هم تبدیل شده است. کتیبههایی که در این موزه به چشم میآیند، از نظر برخی بازدیدکنندگان، بسیار رازآلود و مبهم هستند و این خود یکی از ویژگیهای اصلی این موزه باغ به شمار میآید. موقعیت مکانی باغ هفت تنان در این شهر همانگونه که بیان کردهایم به جاهای دیدنی دیگری همچون سعدیه، حافظیه، باغ دلگشا و… هم کاملاً نزدیک است و این یک امتیاز مثبت برای این باغ محسوب میشود.