در تهران چندین کلیسا وجود دارد که هر کدام به دوران خاصی مربوط است و به سبک متفاوتی ساخته شدهاند. سرکیس مقدس از کلیساهای تهران است که جزء جاهای دیدنی این شهر محسوب میشود. در این مقاله از بلاگ سایت الماس تریپ قصد داریم به معرفی کلیسای سرکیس مقدس بپردازیم.
کلیسای سرکیس مقدس کجاست؟
کلیسای سرکیس مقدس تهران یک کلیسای ارمنی است که یک فرد خیر ارمنی آن را با هزینه شخصی خود در سال ۱۳۴۹ ساخت. این مکان که جز جاهای دیدنی تهران نیز محسوب میشود، در سال ۱۳۵۲ و با حضور تعداد زیادی از ارامنه تهران افتتاح شد.
این کلیسا بزرگترین کلیسای تهران است که در ابعادی به طول ۳. ۶۵ متر و عرض ۱۷. ۸ متر ساخته شده است. صحن اصلی این بنا شامل سه قسمت است که قسمت وسط ۷۵ سانتیمتر از هر طرف پهنتر از دو قسمت دیگر است.
فضای داخل این ساختمان متفکرانه طراحی شده و بسیار آرامش بخش است و با رفتن به آنجا میتوان تجربه جدیدی را به دست آورد.
تاریخچه سرکیس مقدس
در نیمه دوم قرن بیستم میلادی با توجه به آنکه جمعیت ارمنیها در تهران زیاد شد، در تهران محله ارمنیها ایجاد شد. بنا به دلایلی (دسترسی سخت به کلیسای مریم مقدس خلیفه ارمنیان تهران) تصمیم گرفته شد تا در مجاورت این محله کلیسایی را بنا کنند؛ بنابراین چندین قطعه زمین خریداری کرده و این بنا با طراحی مهندس اوژن آفتاندیلیان انجام شد.
احداث این بنا در سال ۱۳۴۳ شمسی شروع شد و طی یک مراسم خاص نامگذاری انجام شد. شروع به کار این کلیسا در سال ۱۳۵۲ بود و که در زمان جنگ تحمیلی دچار آسیب شده و فعالیت آن متوقف شده و پس از ترمیم دوباره از سال ۱۳۶۲ فعالیت خود را شروع کرد.
در سال ۱۳۹۱ دوباره این مکان ترمیم و بازسازی شد. سرکیس مقدس از قدیسان کلیسای حواری ارمنی بود که در اوایل قرن چهارم میلادی در ارتش روم خدمت میکرد.
بخشهای مختلف کلیسای سرکیس مقدس
کلیسای سنت سرکیس تهران از بخشهای مختلفی تشکیل میشود که در ادامه این مطلب، آنها را بررسی میکنیم:
-
گنبد کلیسا
گنبد این مکان به صورت تک ناوی بوده و در زیر سقف قوسهایی وجود دارد که وزن سقف را به دیوارهای طولی وارد میکند. معمار با استعداد این بنا توانسته گنبدی بدون تکیه گاه را بر روی سقف در هوا معلق کند. در این بنا با استفاده از نوعی تیر حمال که شاه تیر نام دارد، وزن سقف و گنبد منتقل میشود.
-
ناقوسخانهها
کلیسای سرکیس مقدس کریم خان زند دو ناقوس خانه دارد که در بالای ورودی ساختمان و دو طرف راهروی ورودی غربی بنا قرار دارند. پلان این ناقوسخانهها به شکل چهار گوش بوده و در انتهای آن گنبدهایی با ساق هشت ضلعی دیده میشود.
در زیر برج و در بالای ورودی در نورگیرهایی تعبیه شده است که به طرف داخل فضای برج باز میشود.
-
ورودی کلیسا
ورودیهای این بنا در سمت غرب بوده و ورودی اصلی بزرگ آن در وسط و دو ورودی کوچک در جنوب و شما واقع شدهاند. ورودیهای کوچک از ورودی اصلی عقبتر بوده و در زیر برج ناقوس خانه هستند.
برای وارد شدن به این کلیسا باید از ورودی اصلی گذشت که ساخت آن برگرفته از معماری سبک سده چهار و پنج میلادی ارمنستان است.
-
محراب و امانتخانهها
محراب این کلیسا به شکل نیم دایره است و کف آن از کف کلیسا بالاتر بوده و دارای یک نورگیر است. در دو طرف محراب، امانتخانهها وجود دارند که هر کدام یک نورگیر کوچک دارند.
این امانتخانهها دارای دو ورودی هستند که یکی برای وارد شدن به داخل صحن کلیسا بوده و دیگری برای رفتن به محوطه خارجی است.
-
کلیسای سرکیس مقدس بازدید
برای رفتن به کلیسای سرکیس مقدس ساعت بازدید همه روزه از ساعت ۱۳ الی ۱۶ است. قبل از رفتن حتماً تماس گرفته تا از باز بودن کلیسا مطمئن شوید. در برخی روزها و ساعات ورود به این مکان برای مسلمانان محدودیت دارد.
ورود به این مجموعه رایگان بوده و نیازی نیست، هیچ هزینهای پرداخت شود. لازم به ذکر است که رفتن به این مکان آداب خاصی دارد که باید آنها را رعایت کنید. از جمله این نکات رعایت سکوت، عکس نگرفتن و احترام به فضای کلیسا است.
راههای دسترسی به کلیسای سرکیس مقدس
کلیسای سرکیس مقدس کجای تهران است؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت این مکان در خیابان نجات اللهی واقع شده است.
برای رفتن به کلیسای سرکیس مقدس میتوان از راههای مختلفی استفاده کرد. ایستگاه مترو میدان ولیعصر خط سه وایستگاه هفت تیر خط شماره یک نزدیکترین ایستگاهها به این مکان هستند. پس از پیاده شدن در ایستگاههای فوق، حدود ۱۵ دقیقه پیاده روی خواهید داشت تا به کلیسا برسید.
اگر میخواهید با تاکسی بروید، باید از میدان هفت تیر یا میدان ولیعصر تاکسی سوار شوید. این مکان در محدوده ترافیک بوده و توصیه میشود از خودروی شخصی استفاده نکنید.
آدرس کلیسای سرکیس مقدس: کلیسای سرکیس مقدس استان تهران، تهران، خیابان کریم خان زند، ابتدای خیابان نجات اللهی
شماره تماس کلیسای سرکیس مقدس: ۰۲۱۸۸۹۰۱۶۳۴
سخن پایانی
در مطالب فوق به بررسی و معرفی کلیسای سرکیس تهران پرداختیم. این کلیسا بزرگترین کلیسای تهران بوده و به دست خلیفهگری ارمنیها در تهران ساخته شده است. فضای این مکان آرامش بخش بوده و رفتن به آنجا برای عموم آزاد است. البته در برخی روزها و ساعات شاید ورود برای مسلمانان محدود است.