عفیف آباد شیراز را شاید شما به نام یک خیابان بشناسید؛ ولی در حقیقت بیشتر به خاطر باغی در همین محله معروف شده است. شیراز یکی از بهترین شهرهای ایران است که پادشاهان صفوی و حتی قاجار به آن عشق دیگری داشته باشند و بیشتر بناهای اصلی خود را در این شهر ساخته بودند. باغ گلشن که امروز به نام باغ عفیف آباد از آن یاد میکنند، یکی از معروفترین جاهای دیدنی شیراز است که بستری تاریخی و سنتی دارد در ادامه بیشتر به بررسی این باغ خواهیم پرداخت.
شما میتوانید از طریق سامانه گردشگری الماس تریپ ضمن رزرو هتل در شیراز با سایر مکانهای تفریحی و گردشگری آن نیز آشنا شوید و از امکانات تورهای گردشگری نیز بهرهمند شوید
تاریخچه باغ عفیف آباد
این کاخ همانند خانه زینت الملوک قدمت تاریخی بسیار بالایی دارد و جزء باغهای تاریخی بسیار خاص کشور محسوب میشود. وسعت این کاخ به 127 هزار متر هم میرسد و به دوره صفوی برمیگردد. در این دوران، یعقوب خان ذوالقدر که حاکم فارس بود این بنا را ساخت تا مکانی برای گردش پادشاهان صفوی هم باشد. سپس میرزا علیخان قوامالملک یکی از خانهای بزرگ قاجار به خرید این ملک اقدام کرد و قصد نوسازی این عمارت را داشت، به گونهای که در فاصله 15 کیلومتری باغ، قناتی جهت آبیاری خریداری کرد. دوره قاجار که به روزهای پایانی خود نزدیک شده بود، عفیفه خانم به عنوان خواهرزاده صاحب باغ، بخشهای زیادی را به کاخ اضافه کرد و به همین دلیل از نام باغ گلشن به نام باغ عفیف آباد شیراز تغییر یافت. کسانی که باغ به آنها ارث رسیده بود، به فرح پهلوی باغ را هدیه دادند؛ ولی در سال 1340 ارتش در طی یک مزایده به خرید باغ پرداخت. سپس از کاخ ورسای، این باغ را الگوبرداری کرده و به مرمت آن طی 7 سال پرداختند.
بررسی بخشهای کاخ عفیف آباد شیراز
در ابتدا در مورد این سؤال پرتکرار که عفیف آباد شیراز کجاست؟ باید بگوییم که این کاخ در انتهای خیابان عفیف آباد واقع شده است. بخشهای اصلی این کاخ بهگونهای هستند که نباید در مورد آن صحبت نکرد. به هر حال امروزه شیراز یکی از مقاصد اصلی است سفر است که از سراسر کشور و حتی خارج از کشور گردشگران خاص خود را دارد.
کاخ سلطنتی اصلی
عفیف آباد شیراز باغ در قسمت کاخ سلطنتی اصلی خود دارای عمارتی 2 طبقه است، تا حدودی این عمارت در این بخش به معماری باغ ارم در همین شهر شبیه است. 30 تالار با اتاقهای تودرتو به نظر شما نمیتوانند ترکیب لذتبخشی باشند؟ معماری این چنینی را در دوره ساسانی، قاجار و هخامنشیان تنها میتوان یافت. این بخش همچنین شامل یک ایوان بزرگ و بسیار دلباز است که با ستونهایی بزرگ در بر گرفته شدهاند. نمای شمالی این کاخ دارای چند پلکان سنگی است و ورودی را میتوان با سقفهایی چوبی مانند و نقاشی رنگروغن، بسیار جذاب توصیف کرد. در قسمت نمای شرقی کاخ عفیف آباد شیراز ایوان بزرگی را میتوان مشاهده کرد که دارای 2 بهارخواب است.
موزه نظامی
موزه نظامی کاخ عفیف آباد شیراز هم یکی دیگر از بخشهای جذابی است که میتوان در مورد آن صحبت کرد. این موزه دقیقاً در طبقه 1 این کاخ قرار دارد و دارای تزئیناتی سراسر نور رنگی به خاطر وجود پنجرههای قدیمی خود است. نکته جالب این بخش وجود اسلحههای گوناگونی است که میتوان در سراسر این موزه مشاهده کرد که همین امر، این موزه را به یکی از معروفترین و بزرگترین موزههای اسلحه در کشور تبدیل کرده است. پس زمینه کرمی طرح گندم مانند دیوارها هم زیبایی این فضا را چندین برابر کرده است.
موزه عبرت
طبقه اول و دوم به یکدیگر متصل هستند و این اتصال را 3 پله فراهم میکند. در طبقه 2 کاخ عفیف آباد شیراز موزه عبرت قرار گرفته است. مکانی که گچبری و مقرنسکاریهای آن زبان زد است. سقف این قسمت از عمارت کاملاً از چوب و دارای طرحهای گل و بوته است. دقیقاً در بخشهای شمالی و جنوبی تالار شما با 2 عدد بخاری با طرح سنگ مرمر روبرو میشوید که این جذابیت این فضا را چندین برابر میکند. این موزه به نگهداری وسایل شخصی افراد پهلوی میپردازد.
باغ ایرانی
باغ عفیف آباد در شهر شیراز را میتوان جزء اصیلترین و سنتیترین باغهایی در نظر گرفت که میتوان در ایران نام برد. در فصلی همانند بهار شکوفههای نارنج زیبایی این باغ را چندین برابر میکنند. بدون هیچ اغراقی این باغ یکی از بهترین باغهایی است که در ایران میتوان برای دیدن آن وقت گذاشت و بهتر است بدانید که باغ عفیف آباد شیراز ساعت بازدید خود را در نیمه اول و دوم سال تغییر میدهد که در نیمه اول 8 الی 19 و در نیمه دوم هم 8 الی 17 مشخص میشود و میتوان گفت در اردیبهشت این عمارت قطعاً جای دیدن دارد. خصوصاً که عید نوروز هم روزهای بسیار شلوغ بازدید از این کاخ است.
حمام سنتی
یکی دیگر از بخشهای باغ عفیف آباد شیراز در قسمت غربی آن، حمام سنتی است. نقوش برجستهای که روی دیوارهای این حمام به چشم میآید، زیبایی معماری این بخش کاخ را تکمیل کرده است. این حمام البته یک فضای دید هم دارد و دارای 2 خزینه آب سرد و گرم است.
قهوه خانه
در کنار حمام شما میتوانید قهوه خانه را در نظر بگیرید. در قدیمالایام قهوه خانه محلی برای قلیان کشیدن بوده است که شاهزادههای قاجار این محل را به خود اختصاص داده بودند. معماری این محل با دیوارهای آجری تکمیل شده است و حوضی کوچک در فضای مرکزی قهوه خانه باغ عفیف آباد شیراز را هم نباید نادیده گرفت. قهوهخانهها در دوره قاجار بیشتر محل استراحت، نوشیدن چای و قلیان کشیدن بوده است و در این باغ، همانطور که گفته شد این خدمات رفاهی در اختیار شاهزادههای قاجار بوده است.
بررسی خیابان عفیف آباد
عفیف آباد شیراز آدرس بسیار سرراستی دارد به نحوی که این خیابان، جزء خیابانهای تاریخی این شهر استان فارس به شمار میآید. انواع کافه، مراکز خرید و باغهایی نظیر عفیف آباد همگی دلیل توجه مردم به این خیابان منحصر به فرد است. حقیقتاً شیراز خیابانهای دلباز زیادی داشته ولی عفیف آباد حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
خیابان عفیف آباد شیراز را میتوان جزء محلههای گرانقیمت در نظر گرفت؛ ولی به خاطر امکانات رفاهی زیادی که دارد، مردم از خرید و یا اجاره منازل مسکونی، تجاری، اداری و… در آن پشیمان نمیشوند. به هر حال افرادی که بضاعت مالی بسیار بالایی دارند، معمولاً در این محله شیراز در حال سکونت یا به کار و فعالیتی مشغول هستند. باغ گلشن یا همان عفیف آباد معروف مهمترین باغی است که در این خیابان وجود دارد و توانسته این خیابان را بابا تلفیق یک معماری قدیمی و جدید به نمایش بگذارد.
این محله در شمال غربی این شهر است و از جنوب به ستارخان و از شمال به خیابان اوینی دسترسی دارد. باغ عفیف آباد یکی از زیباترین باغهای این محله و حتی در کشور است که توانسته از مقاصد گردشگری تعداد کثیری از مردم سراسر کشور و حتی جهان در طی فصول مختلف سال باشد.
سخن پایانی
در مورد باغ منحصر به فرد عفیف آباد شیراز به صورت مختصر ولی مفید با شما صحبت کردهایم. این باغ یکی از زیباترین باغهای سنتی و تاریخی کشور است که در دوره صفویه ساخته و در دوره قاجار بسیار مورد توجه بیشتر قرار گرفته است. بدون هیچ اغراقی میتوان گفت که اگر قصد سفر به شیراز را دارید، محال است که از این باغ دیدن نکنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با مشاورین مجموعه الماس تریپ در تماس باشید.