تمامی افراد علاقمند به کتاب، مطالعه و پژوهش حتماً نام کتابخانه ملی ایران را شنیدهاند. این مکان یکی از کتابخانههای مهم و جامعی است که هر کتابی را میتوانید در آنجا پیدا کنید.
افرادی که اوقات فراغت خود را به کتاب خواندن میگذارنند، نیز میتوانند در محیط آرام این مکان ساعاتی را به کتاب خواندن بگذرانند. کتابخانه ملی ایران نیز همانند سایر موزههای تهران مکانی زیبا و دیدنی است.
در این مطلب از سایت الماس تریپ شما را بیشتر با کتابخانه ملی ایران آشنا میکنیم.
کتابخانه ملی ایران کجاست؟
به جرات میتوان گفت کتابخانه ملی ایران از جمله مهمترین و جامعترین مجموعههای کتاب ایران است. به دلیل داشتن منابع علمی بسیار مکانی جذاب و عالی برای پژوهشگران، دانشجویان، اساتید و علاقمند به این حوزه است و میتوان گفت یکی از جاهای دیدنی تهران نیز محسوب میشود.
ریشه تشکیل این نهاد به دوره قاجار بازمیگردد؛ چرا که با تأسیس دارالفنون و بنا شدن کتابخانه در آنجا ایجاد کتابخانه ملی پیریزی شد. کتابخانه ملی ایران در سال ۱۳۱۶ و در مکانی نزدیک به موزه ایران باستان افتتاح و شروع به فعالیت کرد.
مهدی بیانی ایده ساخت کتابخانه ملی را با علی اصغر حکمت مطرح کرد و پس از موافقت وی اقدامات اولیه صورت گرفت و در سال ۱۳۱۶ به طور رسمی افتتاح گردید. در سال ۱۳۳۰ نیز با ساختن ساختمان دیگری بر مساحت کتابخانه افزوده شد.
این کتابخانه در سال ۱۳۸۱ با سازمان اسناد کشور یکی شده و از همین روی نامش به سازمان اسناد و کتابخانه ملی تغییر کرد.
این کتابخانه شامل دو بخش جستجوی ساده و پیشرفته است که با مراجعه به سایت میتوان در سه بخش منابع کتابخانه و آرشیو، بانک مستندات و کتابخانه دیجیتال جستجو کرده و اطلاعات کتابشناسی مورد نظر را به دست آورد. در کتابخانه ملی امکان مشاهده موزه کتاب و میراث مستند ایران نیز فراهم است.
این موزه که در سال ۱۳۹۴ شروع به کار کرده است، آثار هنری، منابع غیرکتابی، نسخه کهن و خطی، مرقعات و… را در خود جای داده است. در بخش موضوعی این موزه نیز اشیای تاریخی، علمی و اجتماعی وجود دارد.
مجموعههای کتابخانه ملی ایران در تهران
این کتابخانه دارای مجموعههای گوناگونی است که عبارتند از:
- مجموعههای دیجیتالی: این مجموعه شامل کتابهای کودک و نوجوان، آرشیو ملی دیجیتال و… است.
- مجموعههای موضوعی: کمیته حافظه جهانی، نوروزنامه، منابع برگزیده ایرانشناسی، مجموعه تخصصی خلیج فارس و… از این مجموعه هستند.
- مجموعههای اسنادی: این بخش متشکل از نمایشگاه مجازی و تاریخ شفاهی، روزشمار تاریخ است.
- مجموعههای کتابخانهای: نسخ خطی، کتب چاپ سنگی، کتابخانه علوم انسانی، انسانشناسی، علوم و فنون، کتابخانه نابینایان، تالار تخصصی مطالعات زنان و… جزء این بخش هستند.
- مجموعههای غیرکتابی: سند، مقاله، کتاب گویا، منابع چند بعدی، نشریات چاپی و غیرچاپی، پایاننامه، منابع دیداری و شنیداری که چاپ نشدهاند در این مجموعه جای میگیرند.
تالارهای کتابخانه ملی ایران
این کتابخانه شامل تالارهای است که در ادامه برخی از آنها را معرفی خواهیم کرد:
- تالار کمالالدین بهزاد: این بخش از مراکز مهم منابع غیر کتابی و غیر نشریه است.
- تالار رودکی: رودکی از شاعران نابینا بوته است و از همین روی این تالار نیز به افراد کم بینا و نابینا اختصاص داده شده است و خدمات ارائه شده با توجه به نیاز این افراد است.
- تالار سهروردی: در این بخش منابع ایرانشناسی و اسلامشناسی قرار داده شده است. منابع کتابخانه معارف، دارالفنون و کتابهای اهدایی هیتلر به ایران در این بخش نگهداری میشود.
- تالار رازی: این تالار مخزن علوم و فنون است و کتب این حوزه شامل فیزیک، شیمی، نجوم، مهندسی، رایانه، پزشکی، ریاضی و… در این تالار نگهداری میگردد.
- تالار خوارزمی: کتابهای خطی و چاپ سنگی و همچنین کتب و اسناد نادر این تالار وجود دارد.
- تالار خواجه نصیرالدین طوسی: این تالار واقع در طبقه ۱_ است و منابعی چون عصر جدید، نامه فرنگستان، مرآت السفر، فلاحت و تجارت، ستاره ایران، قشون، مجلس، عصر انقلاب و… در این مجموعه قرار دارند.
- تالار ابن سینا: در تالار ابن سینا منابع علوم انسانی در اختیار اعضا قرار داده میشود. این تالار در ضلع غربی تالارها و طبقه ۱+ واقع شده است.
- تالار فارابی: کتب علوم اجتماعی، هنر، مدیریت، موسیقی و کتبی از این دست در تالار فارابی که واقع در طبقه ۱+ است، حفاظت میشوند.
ثبت نام کتابخانه ملی ایران
امکان بازدید گروهی برای دانشآموزان و دانشجویان فراهم است که برای این امر باید به سایت کتابخانه مراجعه کرده و درخواست خود جهت بازدید را ثبت کرد. در مورد حق عضویت در کتابخانه ملی ایران باید بگوییم، بازنشستگان دولتی، حافظان قرآن، خانواده شهدا و اهداکنندگان مجموعههای نفیس از عضویت رایگان برخوردارند.
دانشجویان رشته کتابداری، کتابداران و کارکنان شرکای دارای حق عضویت نیم بها هستند. باقی افراد نیز با توجه به تعرفه اعلامی در سایت کتابخانه عضو میشوند.
افراد از شنبه تا چهارشنبه به جز تعطیلات رسمی، در ساعات ۸ الی ۱۵: ۳۰ میتوانند از امکانات کتابخانه بهرهمند شوند. برای اطلاعات بیشتر در مورد مدارک و… جهت عضویت به سامانه کتابخانه ملی مراجعه نمایید
آدرس کتابخانه ملی ایران
ساختمان قدیمی موزه کتابخانه ملی ایران در خیابان سی تیر قرار دارد و ساختمان جدید آن در بزرگراه شهید حقانی واقع شده است. برای رفتن به کتابخانه ملی ایران با مترو ایستگاه شهید حقانی نزدیکترین ایستگاه به کتابخانه ملی است. موضوع دیگری که بهتر است بدانید آن که در مسیر رفت و برگشت از مترو تا کتابخانه سرویسهایی برای حمل و نقل نیز تعبیه شده است.
آدرس: تهران، بزرگراه شهید حقانی، بعد ازایستگاه مترو حقانی، خروجی کتابخانه ملی
شماره تماس: ۰۲۱۸۱۶۲۰
سخن پایانی
کتابخانه ملی ایران از کتابخانههای جامع ایران است که کتابهای مختلف با موضوعات گوناگون در آن وجود دارد. این کتابخانه چندین مجموعه دارد که در هر قسمت آنها کتابها، اسناد، مقالات و… به چشم میخورد؛ همچنین مجموعه چندین تالار دارد که هر بخشی به موضوعی اختصاص داده شده است.
عضویت در این کتابخانه برای تمام مردم امکانپذیر است، اما حق عضویت آن برای افراد مختلف متغیر است.