سد پرآب و دائمی کارده یکی از مکانهای دیدنی و طبیعی مشهد است که منظرهای به غایت آرامش بخش و آب و هوایی دلپذیر دارد و سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود فرا میخواند. مسافران شهر مقدس مشهد میتوانند ضمن بهرهمندی از معنویت حاکم بر حرم مطهر و بازدید از سایر اماکن تاریخی و تجاری شهر مشهد، به این سد نیز سری بزنند. روح خود را در آب زلال و گوارای آن شستشو دهند و تجربهای لذتبخش از گشتو گذار در منطقه اطراف این سد کسب کنند. اگر شما نیز علاقمند به تفریح در مناطق کوهستانی سرسبز وخوش آب وهوا هستید، بهتر است این مطلب را از دست ندهید تا به طور کامل با سد کارده مشهد آشنا شوید.
اگر به مشهد سفر کردید حتما پس از بازدید از سد کارده از سایر مکانهای جذاب و دیدنی همچون سد ارداک و یا سد طرق نیز دیدن کنید.
معرفی سد کارده مشهد
سد زیبا و وسیع کارده مشهد از امکانات تفریحی و رفاهی بسیار مطلوبی برخوردار است که در کنار مناظر زیبای کوهستانی آن، میتواند ضمانت بخش تفریحی به یاد ماندنی باشد. مسیر اصلی دسترسی به این سد از انتهای خیابان خواجه ربیع میگذرد. این سد در جاده کلات واقع شده است و فاصله شهر مشهد تا سد کارده تقریبا 50 کیلومتر است و فاصله کلات تا سد کارده نیز تقریبا 20 کیلومتر است. با حدود 1 ساعت رانندگی کردن، میتوان به سد کارده رسید و لذتبخشترین اوقات را در کنار این سد وسیع رقم زد. با توجه به فاصله مطلوب و نسبتا کم این سد با شهر مشهد، میتوانید زمانی را برای خلق خاطرات خوش به همراه عزیزانتان اختصاص دهید و ب بازدید از این سد بینظیر بپردازید.
این سد وسیع و پر آب منظرهای باشکوه را خلق کرده است که همه را مجذوب خود میکند. به لطف رودهایی که از رشته کوههای هزار مسجد سرچشمه میگیرند و به این سد منتهی میشوند، تمام طول مسیر این رودها، سرسبز و آباد و خرم شده است. در اطراف این سد روستاهایی قرار گرفتهاند که بافت سنتی خود را حفظ کرده و بازدید از آنها نیز خالی از لطف نیست.
تاریخچه سد کارده مشهد
سد کارده از جمله بهترین تفریحگاههای خوش آبوهوای مشهد به شمار میرود و نام آن برگرفته از همجواری با روستای کارده است. این سد همچنین یکی از قدیمیترین سدهای استان خراسان رضوی محسوب میشود. گنجایش آب پشت سد کارده، حدوداً ۳۶ میلیون مترمکعب است به واسطه آب کافی موجود در خود، توانسته بخشی از آب منطقه را فراهم آورد. این سد بتنی دو قوسی متقارن با ارتفاع ۶۷ متر و طول تاج ۱۴۴ متر توانسته است در گذشته حتی ۴۴ میلیون مترمکعب آب را نیز در خود ذخیره کند. سد کارده متشکل از ۱۵ بلوک ۱۰ متری از پی و حجم ۳۲ هزار متر مکعب بتنریزی است.
در گذشته منطقهای که سد در آن احداث شده است جاده ابریشم و منطقهای خشک بود؛ اما در اثر تغییر اقلیم و بارشهای فراوان سیل در این منطقه جاری شد. در پی این اتفاقات سدی ساخته شد که حال یکی از مهمترین سدهای تامین آب منطقه و در کل شهر به شمار میرود. پروژه ساخت سد کارده در سال 1361 آغاز و حدود 6 سال طول کشید تا در نهایت در سال 1367 با وسعتی حدود 54425 هکتار ساخته شد.
جاذبههای اطراف سد کارده مشهد
در اطراف سد کارده جاذبههای طبیعی زیبایی وجود دارد که بازدید از آنها را پیشنهاد میکنیم. در ادامه تنها برخی از این جاذبههای طبیعی مشهد و نزدیک به سد کارده مورد بررسی قرار گرفتهاند.
دره آل
دره آل مابین روستاهای اندروخ و کارده قرار دارد و دارای ۵ چشمه فصلی و چندین آبشار کوچک و بزرگ فصلی است، البته فقط در زمان بارندگی این چشمهها و آبشارها آب دارند که آبشارهای آن از کوههای هزار مسجد سرچشمه میگیرند. گردشگران میتوانند بعد از بازدید از سد کارده در کنار چشمه یا آبشارهای دره آل استراحت کنند و از این فضای طبیعی لذت ببرند.
روستاهای اطراف سد
در اطراف سد کارده روستاهای زیادی واقع شده است که یکی از این روستاها برای علاقهمندان به زیارت روستای خواجه حسینآباد در نزدیکی شهرک صنعتی مشهد است. این روستا دارای دو امامزاده با نامهای بیبی صنوبر و میرسبحان است. گردشگران در مسیر رسیدن به سد کارده میتوانند به این دو امامزاده نیز سر بزنند. از دیگر روستاهای اطراف سد کارده که گردشگران میتوانند از آنها دیدن کنند، میتوان به روستای فیروزآباد، روستا و تفرجگاه اندرخ، روستای دره آل و روستای تاریخی میل اخنگان مشهد اشاره کرد.
غار کارده
غار کارده یکی از مناطق دیدنی اطراف سد کارده است. فاصله این غار با روستای کارده فقط 3 کیلومتر است و در بخش غربی محلی به نام دره آل قرار دارد. این غار قدمتی چند هزار ساله داشته و بسیار پرپیچوخم است و احتمال گمکردن مسیر اصلی وجود دارد. پس با این تفاسیر بهتر است با استفاده از راهنما به این غار بروید و از ورود به مسیرهای فرعی ناشناخته بپرهیزید. برای بازدید از این غار پررمزوراز باید تجهیزات مخصوص داشته باشید و هرگز خودسرانه و تنها به این غار نروید. چراکه این غار کاملاً خشک است و پرتگاهی خطرناک دارد.
بهترین زمان بازدید از سد کارده مشهد
مناطق اطراف سد کارده دارای آبوهوای کوهستانی و معتدل است که این آبوهوا باعث جذب گردشگران به این مکان دیدنی شده است. گردش در منطقه بهخودیخود باعث تازه شدن حالوهوا میشود؛ اما اگر در فصل تابستان به این منطقه بروید آبوهوای آن بسیار گرم و طاقتفرساست. پس به شما پیشنهاد میکنیم اگر دوست دارید که تعطیلات خود را در مکانی آرام و دنج سپری کنید، در بهار و اوایل تابستان از این سد بازدید کنید. سد کارده مکان مناسبی برای گذراندن آخر هفته و اقامت یک تا دو روزه در این منطقه است. در منطقه سد کارده زمینهای زراعی، باغهای سرسبز، ماهیگیری، پرورش ماهی و غیره وجود دارند. در سالهای اخیر در سد کارده امکانات و خدمات رفاهی زیادی برای پذیرایی از مسافران آماده شده است؛ همچنین خرچنگها، قورباغهها، سنجاقکها و گلهای خودرو فراوانی در این منطقه هستند که مورد توجه بسیاری از گردشگران قرار گرفتهاند.
سخن آخر
اگر از افرادی هستید که به گشت و گذار در طبیعت و مناطق کوهستانی علاقه مند هستید و از تماشای مناظر طبیعی روح نواز، غرق در لذت میشوید، توصیه میشود حتماً بازدید از سد کارده را در برنامه سفر خود به شهر مشهد بگنجانید. در این منطقه تمامی امکانات رفاهی لازم جهت اقامت موقت مسافران و گردشگران تعبیه شده است که میتوانند آسایش را برای تمامی گردشگران فراهم کنند. بهطورکلی جاذبههای سرگرم کننده متعددی در این منطقه برای گردشگران وجود دارد و میتواند خاطره تفریحی لذت بخشی را برای همیشه در ذهن شما حک کند.
اهمیت سد کارده مشهد
همانطور که میدانیم کشف رودها موجب به وجود آمدن و گسترش شهرهای اولیه در طول تاریخ شده است. که رود کارده نیز از این قاعده مستثنی نیست.
از مهمترین اهداف ساخت سد کارده میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
تامین آب شرب منطقه
با توجه به توسعه زندگی شهری و پیشرفت شهرها تامین آب شرب هر منطقه تبدیل به یک چالش شد. برای رفع این چالش از از آب سدها مانند سد کارده کمک گرفته شد.
کنترل سیلابها
بارش باران شدید در برخی از مناطق خراسان رضوی و مشهد سالانه منجر به تشکیل سیلاب میشود که این سیلابها میتوانند گاها مخرب و مضر باشند. از این رو یکی از دلایل اصلی طراحی و ساخت سد کارده جلوگیری از این سیلابهای مخرب بود.
توسعه کشاورزی
همانطور که میدانیم کشاورزی در منطقه از اهمیت بالایی برخوردار است و تامین آب کشاورزی منطقه یکی از اصلیترین نیازهای کشاورزی است. سد کارده سالهاست که تامین آب کشاورزی منطقه را به عهده گرفته است.
انرژی هیدروالکتریکی
امروزه استفاده از سوختهای فسیلی و انرژی تجدید شونده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که سد کارده یکی از مهمترین منابع تولید برق منطقه محسوب میشود.