پارک ملی خجیر

آنچه در این مقاله میخوانید :
پارک ملی خجیر

پارک ملی خجیر یکی از قدیمی‌ترین پارک‌های تهران محسوب می‌شود که در منطقه محافظت شده قرار دارد.‌ زمانی به این پارک می‌رسیم که از شلوغی‌های مرکز شهر فاصله گرفته باشیم. این پارک، جاذبه‌های زیادی دارد. چشم‌اندازهای طبیعی بی‌نظیر و تپه‌ ماهورهای مرتفع و نیمه مرتفع از جمله آنها هستند. این پارک ملی، زیستگاه جانوران و گیاهان زیادی است. اگر دوست دارید این حیوانات و گیاهان را از نزدیک ببینید توصیه می‌کنیم آخر هفته حتما به این مکان سر بزنید و از دیدن جاذبه‌های آن لذت ببرید. برای اینکه به اطلاعات بیشتری در مورد دماوند خجیر دست پیدا کنید با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.

پارک ملی خجیر کجاست؟

پارک ملی خجیر تهران (Khojir National park) در شرق پایتخت بوده و حدود 9970 هکتار وسعت دارد. این پارک در جاده دماوند و بعد از پارک سرخه حصار بوده و از سال ۱۳۶۱ به عنوان پارک ملی شناخته می‌شود. فاصله پارک ملی خجیر با تهران تقریبا 42 کیلومتر است. خجیر به بخشی از منطقه حفاظت‌ شده جاجرود گفته می‌شود که از سال ۱۳۱۰ به عنوان شکارگاه سلطنتی در نظر گرفته شده است و بعد از انقلاب در سال ۱۳۵۸ توسط شورای انقلاب به منطقه حفاظت شده معروف شده و شکار در آن ممنوع است. 

اگر آدرس دقیق پارک ملی خجیر را می‌خواهید این پارک طبق نقشه منطقه نظامی خجیر در انتهای اتوبان بابایی واقع است. مهم‌ترین مسیر دسترسی به خجیر از جاده پاسداران به پارچین منتهی می‌شود. قسمتی از جاده تهران به دماوند هم در نزدیکی منطقه صنعتی کمرد بوده و از حاشیه شمالی خجیر عبور می‌کند. دریاچه تار و هویر یکی دیگر از مناطقی بوده که اطراف آن زیستگاه جانوران حیات وحش است.

پارک ملی خجیر

منابع آبی پارک ملی خجیر

اگر چه در نزدیکی تهران پارک حفاظت شده دیگری به نام پارک ملی سرخه حصار وجود دارد و خصوصیات طبیعی مشابهی دارند اما به علت فاصله بیشتر خجیر از تهران، طبیعت پارک ملی خجیر بکرتر و سالم‌تر مانده ‌است.

منابع آبی پارک ملی خجیر از طرق مختلف تامین می‌شود. شاید برای شما سوال باشد که رودخانه خجیر کجاست؟ رودخانه جاجرود از منابع آبی پارک ملی خجیر محسوب می‌شود و رودخانه پارک ملی خجیر عضو کوچکی از رودخانه جاجرود است که از سد لتیان می‌گذرد.

 

از چشمه‌های مهم این منطقه می‌توان چشمه باغ اناری، باغ انگوری، دره چنار، سنگ بندی، باغشاه، سید رضا و نایب علی را نام برد. کم باران‌ترین ناحیه پارک ملی خجیر به دره مرکزی آن مربوط می‌شود. بارش باران در آن از ۳۰۰ میلی‌متر کمتر بوده و از ۲۷۵ میلی‌متر بیشتر برآورد شده است. بارندگی در این منطقه تحت تاثیر جریان‌های غربی و مدیترانه‌ای است. بارش‌ها در آن از اوایل پاییز تا نیمه‌‌های بهار به تناوب ادامه دارد. دریاچه شورمست مانند پارک ملی خجیر طبیعت بکری دارد و در جنوب غربی و در ارتفاعات سوادکوه مازندران واقع است. پایتخت نشینانی که به شمال مسافرت می‌کنند می‌توانند به راحتی به این دریاچه سر بزنند و اوقات خوشی را تجربه کنند.

امکانات و تفریحات پارک ملی خجیر تهران

وقتی به پارک ملی خجیر مراجعه کنید می‌توانید از امکانات متعدد آن بهره‌مند شوید. این پارک از ویژگی‌ها و شرایط متعددی برخوردار است و می‌توان بسیاری از فعالیت‌های تفریحی را برای بازدیدکنندگان فراهم کرد. از جمله این امکانات عبارتند از:

  •  پیاده روی

این پارک با محیط سرسبز و جذاب خود امکان پیاده روی را برای افراد فراهم می‌کند.‌ هنگامی که به این پارک می‌روید علاوه بر لذت بردن از طبیعت بی‌نظیر و بکرش در آن پیاده‌روی کنید.

  • عکاسی از طبیعت و حیوانات

یکی از تفریحات لذت‌بخش، عکاسی از طبیعت است. در پارک ملی خجیر سوژه‌های زیادی برای عکس گرفتن وجود دارد. از مهم ترین و اصلی‌ترین سوژه‌ها برای عکس گرفتن، انواع گیاهان خاص و زیبا، حیوانات، مناظر و چشم اندازهای بی‌نظیر هستند.

  •  پرنده نگری

در پارک ملی خجیر تهران جانورانی زندگی می‌کنند که بسیار زیبا و خاص هستند. به عنوان زیباترین و دیدنی‌ترین جانوران می‌توان به پرندگان اشاره کرد. در این منطقه حدود ۱۱۵ پرنده زیست می‌کند. از زیباترین پرندگان این منطقه می‌توان حواصیل را نام برد. همچنین پرندگان دیگری که در این مکان زندگی می‌کنند عبارتند از: تیهو، کبک، عقاب شاهی، خوتکا، نوک پهن، شاهرخ، هدهد، سبز قبا، اردک سرسبز، طوطی، بلبل، مینا، و …

  • معرفی گونه های مختلف جانوری

با سفر به پارک ملی خجیر تهران علاوه بر اینکه پرندگان را می‌بینید گونه‌های دیگر جانوران را هم خواهید دید.‌ این گونه‌های جانور پستانداران، خزندگان، دوزیستان و … هستند. 

  • پستانداران: برخی از گونه‌های پستانداران در این منطقه حشره خوار هستند که عبارتند از: حشره خوار دو رنگ، خارپشت اروپایی، خفاش گوش موشی، خفاش دم آزاد اروپایی، خفاش گوش پهن، خفاش سبیل دار، دندان سفید، موش قهوه‌ای، خفاش بال سفید، همستر دم دراز، همستر خاکستری، دوپای کوچک، دوپای ناشناخته، ول اجتماعی، ول آبزی، جرد لیبی، موش ورامین، موش صحرایی، تشی، شغال، روباه، سمور، کفتار، گبه وحشی، پلنگ، قوچ، آهو، گرگ، موش سیاه، شنگ، رودک، پازن، و جرد ایرانی، ول حفار افغانی و …
  • خزندگان: از گروه خزندگان این پارک می‌توان انواع سوسمارها را ذکر کرد که 9 گونه از آنها در این منطقه زندگی می‌کنند. لاک پشت، انواع مارها که 17 گونه را شامل می‌شوند عبارتند از: بزمجه دشتی، افعی شاخدار، افعی البرزی و مهمیزدار غربی و …
  • دوزیستان و ماهی‌ها: در پارک ملی خجیر و مناطق اطراف ماهی‌‌ها هم زندگی می‌کنند. گونه‌های دوزیستان و ماهی رودخانه خجیر عبارتند از: یک‌ گونه‌ ماهی غیربومی به نام‌ قزل‌آلای‌ رنگین‌کمان‌، 6 گونه‌ بومی شامل دو نوع ماهی سیاه، سس ماهی، سگ ماهی جویباری، عروس ماهی و ماهی کولی و دو گونه‌ دوزیست‌ به نام‌ وزغ‌ سبز و قورباغه‌ معمولی‌.

پارک ملی خجیر

معرفی گونه‌‌های مختلف گیاهی

به دلیل اینکه این پارک ویژگی‌های خاصی دارد و از نظر منابع آبی غنی است گیاهان گوناگونی در آن رشد می‌کنند. به گونه‌ای که بیش از 35 گونه گیاهی در پارک ملی خجیر رشد می‌کنند. از جمله مهم‌ترین گیاهان آن به قرار زیر هستند:

  • شقایق‌‌های نابود شده

در گذشته‌ وقتی اردیبهشت فرا می‌رسید، شقایق‌های وحشی در پارک خجیر رشد می‌کردند؛ اما مردم با چیدن آنها ریشه‌هایشان را خشکاندند. از آن زمان فقط تعداد معدودی از این شقایق‌ها مانده‌اند که بعد از جستجوی بسیار در پارک دیده می‌شوند.

  • گونه‌‌های دارویی، صنعتی و خوراکی

از گونه‌های دارویی، صنعتی و خوراکی که در این منطقه می‌روید عبارتند از: زیره سیاه، گل شکافته (Michauxia laevigata)، بابونه، سیرش زرین، باریجه، ریواس، پیاز صورتی، جاشیر کوتوله، زالزالک تبریزی، افرا، زبان گنجشک، بادیان کوهی، شنگ، تلخ بیان، شیرخشت، پیچک قندرونی و Haplophkllum pesforatum ، بنه، بادام کوهی، ارس، داغداغان، چنار، سپیدار، پده، بید، زالزالک تبریزی، عرعر، اقاقیا، کاج، تنگرس، تمشک، گز، شیشعان، روناس، شیرخشت، سیاه تلو، زرشک، سوفورا، دغدغک، ارمک و …

  • باغشاد و ارتفاعات

در بخش دشتی پارک و قسمت باغشاد که از ارتفاع 1420 متری برخوردار است گیاهانی می‌روید که عبارتند از: انواع گون، درمنه، چوبک و اسفند، در قسمت بالایی کوه‌ها درختانی مانند بنه، بادام خارآلود، ارس و نسترن وجود دارد. در ارتفاعات بالاتر پوشش گیاهی کمتری دیده می‌شود و بالای کوه منطقه، آتمیزیا و چمن سوزنی را در خود جای می‌دهد.

زمان بازدید از منطقه

زمان بازدید از منطقه با در نظر گرفتن فصل زادآوری و تولید مثل حیات وحش منطقه اوایل تیرماه تا اوایل آبان ماه است. بازدید از منطقه باید در مسیرهای مشخص شده انجام شود. بازدید و گردشگری از محدوده‌های باغشاد، باغ انگوری کمتر شود. این منطقه در زون امن پارک ملی قرار دارد. برای بازدید از آن باید از مسیرهای تعیین شده دیگر استفاده کرد تا در مدیریت منطقه مشکلی پیش نیاید.

مجوز بازدید از پارک ملی خجیر

برای اینکه بتوانید از این پارک ملی بازدیدی داشته باشید، لازم است به ارائه مجوز سازمان محیط‌ زیست بپردازید. بدون اخذ مجوز از این سازمان قادر نخواهید بود وارد پارک شوید؛ پس باید به اداره کل حفاظت محیط زیست تهران مراجعه کرده تا بتوانید مجوز ورود به پارک ملی خجیر را بگیرید. 

آدرس سازمان محیط زیست تهران: تهران، سه راه تهرانپارس، کیلومتر 8.5 بزرگراه شهید یاسینی، داخل پارک سرخه حصار، خیابان گل مریم، اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران است. 

سخن پایانی

پارک ملی خجیر در شرق تهران و در منطقه‌ای به نام خجیر قرار دارد که جاذبه‌های دیدنی زیادی دارد. طبیعت بکر و زندگی جانوران در این مکان، آن را به مکانی دیدنی تبدیل کرده است. اکر شما هم قصد دارید از این پارک حفاظت شده بازدید داشته باشید و به اطلاعات بیشتری نیاز دارید همکاران ما در سایت الماس تریپ آماده هستند به سوالات و ابهامات شما پاسخ دهند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن

رزرو از میان بیش از 500 هتل در مشهد