شهر پر آوازه شیراز از معدود شهرهایی است که علاوه بر آثار تاریخی، از جاهای دیدنی طبیعی فراوانی هم برخوردار است. شیراز را همیشه با نام شاعران بزرگ و آثار تاریخی معروفی همچون تخت جمشید میشناسند، اما ما در این مطلب سعی داریم یکی از جاهای دیدنی شیراز را تحت عنوان دریاچه مهارلو به شما معرفی کنیم. دریاچه مهارلو در فهرست زیباییهای طبیعی شهر شیراز قرار دارد که میتواند دل هر گردشگر و بینندهای که عاشق طبیعت است را برباید. ما را تا پایان این مطلب همراهی کنید تا با دریاچه صورتی و جذاب شیراز بیشتر شما را آشنا کنیم.
اگر قصد دارید به شیراز سفر کنید و از مکانهای تفریحی و گردشگری آن اطلاعی ندارید، پیشنهاد می کنیم پس از بازدید از دریاچه مهارلو شیراز حتما از باغ جنت آباد شیراز که یکی از مکانهای دیدنی اطراف دریاچه مهارلو است بازدید کنید. علاوه بر آن شما میتوانید از مکانهای تفریحی و دیدنی دیگری همچون بقایای کاروانسرای تاریخی، باغ عفیف آباد شیراز، گورستان قدیمی، قلعه شاهرخی و چشمه آب گوگردی دیدن کنید.
معرفی دریاچه مهارلو
دریاچه مهارلو که در اصل باید آن را تالاب مهارلو بدانیم از جمله مناطق شکار ممنوع شیراز به شمار میرود. تالاب مهارلو در ۱۸ کیلومتری جنوب شرقی شیراز قرار گرفته و با توجه به رنگ صورتی که دارد یکی از فوق العادهترین پدیدههایی است که هر شخصی در طول زندگی خود میتواند با آن مواجه شود. مهارلو را باید زیستگاهی برای پرندگان مهاجر مانند فلامینگو بدانیم؛ زیرا همه سال میزبان خوبی برای این پرندگان زیبا است. مساحتی که این دریاچه دارد ۲۴ هزار هکتار بوده و در ارتفاع ۱۵۶۰ متری دریا قرار گرفته است. اگر بخواهیم در ارتباط با طول و پهنای دریاچه صحبت کنیم، لازم است بدانید طول این دریاچه ۳۱ کیلومتر و پهنای آن ۱۱ کیلومتر است. عمق تالاب مهارلو به صورت متوسط ۵۰ سانت بوده و عمیقترین نقطه آن در زمانی که دریاچه پر از آب است، سه متر خواهد بود.
آب دریاچه مهارلو از نوع سولفات، سدیم، کلرید- سدیم و منیزیم بوده و در فصول خشک سال همچون تابستان باید آن را از کانسارهای بزرگ نمک ایران بدانیم. تالاب مهارلو همیشگی نیست و در زمره دریاچههای فصلی قرار گرفته که طی دو فصل پر بارش پاییز و زمستان آبگیری خواهد شد.
نامهای متعدد دریاچه مهارلو
لازم است به این موضوع اشاره کنیم که دریاچه مهارلو نامهای مختلفی دارد. مهلویه، مهلو و ماهلویه از دیگر نامهای این دریاچه بوده و در گذشتههای نه چندان دور آن را جنکال یا دریاچه نمک هم میخواندند. جغرافیدانان بزرگ قرن ۴ هجری قمری یعنی اصطخری دریاچه مهارلو را جنکان نام نهاده و ابوالفدا و ابن بطوطه هم از این دریاچه تحت عنوان جمکان یاد کردهاند.
شرایط زیست محیطی دریاچه مهارلو
دریاچه صورتی مهارلو پناهگاه امنی برای پرندگان مهاجر محسوب میشود. در صورتی که شرایط زیست محیطی در این دریاچه مساعد باشد، به صورت متداول پرندگان مهاجر تا اواسط پاییز در این منطقه خواهند ماند. اگر به دریاچه مهارلو سری بزنید متوجه فلامینگوهای جذابی که به این منطقه میآیند، خواهید شد. از جمله دلایلی که فلامینگوها به این بخش سفر میکنند، شور بودن آب دریاچه بوده که بسیار مورد پسند فلامینگوها است. البته مهارلو تنها میزبان فلامینگوها نیست و پرندگانی همچون تنجه، آنقوت، کاکایی، سلیم کوچک، گیلانشاه، اردک سرسبز، حواصیل و… هم از مهمانان مهارلو هستند. شما در اطراف مهارلو میتوانید جانورانی همچون گربه، وحشی، روباه، شغال و کفتار را نیز ببینید.
بررسی اهمیت دریاچه مهارلو برای شهر شیراز
دریاچه مهارلو از لحاظ صنعتی برای منطقه شیراز و البته ایران از اهمیت فراوانی برخوردار است. مهارلو در زمره مهمترین منابع تامین کننده نمک استان فارس بوده و میتوان در این دریاچه جلبک دونالیا سالینا را به صورت فراوان مشاهده کرد که در بخش دارویی، غذایی و البته لوازم آرایشی کاربرد بسیاری دارند. جلبک دونالیا سالینا غذای بسیار لذیذ برای نوعی از میگوها تحت عنوان آرتمیا بوده که در آبهای شور زیست میکند و در دریاچه صورتی مهارلو به صورت فراوانی دیده میشود. معمولاً فلامینگوها از آرتمیا تغذیه کرده و از این نوع میگو برای پرورش ماهی استفاده بسیار زیادی میشود با توجه به این مطلب صادرات خوبی از طریق این دریاچه صورت خواهد گرفت.
چرا دریاچه مهارلو صورتی رنگ است؟
دریاچه مهارلو شیراز به سبب جلبک دونالیا سالینا از رنگ صورتی برخوردار است. دریاچه مهارلو با توجه به اینکه از شوری آب و نور فراوانی برخوردار بوده مکانی برای رشد این جلبک سبز بی خطر و تک سلولی است. همانطور که اشاره کردیم دونالیا سالینا خوراک آرتمیا بوده که در این دریاچه زندگی میکند. جلبک سالینا زمانی که با افزایش دما و غلظت نمک مواجه میشود، نوعی ماده بتاکاروتن را به وجود آورده و باعث تغییر رنگ آب مهارلو خواهد شد. بتاکاروتن خطر اکولوژیکی برای دریاچه صورتی مهارلو ندارد.
بهترین زمان سفر به دریاچه مهارلو
اگر با خواندن این مطلب بر آن شدهاید که سری به دریاچه مهارلو بزنید، اما نمیدانید که کدام فصل بهترین زمان برای بازدید از آن است، به شما پیشنهاد میکنیم از پاییز تا اواسط اردیبهشت ماه به بازدید از این دریاچه بپردازید. در این مدت دریاچه از آب فراوانی برخوردار است و آب و هوای مطبوعی را شما میتوانید شاهد باشید.
جمع بندی
دریاچه مهارلو از بهترین جاذبههای طبیعی استان فارس بوده که فاصله بسیار کمی با شهر شیراز دارد. این دریاچه با توجه به رنگ جذاب خود توانسته به صورت سالانه گردشگران فراوانی را به سوی خود بکشاند. به شما پیشنهاد میکنیم اگر این روزها قصد سفر به شهر زیبای شیراز را دارید، حتما سری به دریاچه مهارلو هم بزنید. البته پارک آزادی شیراز را فراموش نکنید و پس از اینکه از بازدید دریاچه مهارلو بازگشتید حتماً به این پارک زیبا هم بروید و عکسهای جذابی را ثبت و خاطرههای خوبی را برای خود رقم بزنید.