موزه مقدم یکی از جاهای دیدنی تهران است. این موزه که به عنوان خانه مقدم هم شناخته میشود از زمان قاجار بجای مانده است. این خانه قدیمی متعلق به یکی از پایه گذاران دانشگاه هنر تهران بوده که به خاطر معماری منحصر به فرد و البته اشیاء بی نظیری که دارد، امروزه در فهرست بناهای تاریخی پایتخت جای گرفته است.
ما در این مقاله از سری مقالههای الماس تریپ قصد داریم به بررسی کامل این بنای تاریخی معروف بپردازیم.
آشنایی با موزه مقدم
بسیاری از گردشگران شاید در بین بناهای تاریخی پایتخت، با خانه موزه استاد صبا آشنایی بیشتری داشته باشند و نسبت به موزه مقدم اطلاعات چندانی در دست نداشته باشند؛ در صورتی که این موزه به خاطر داشتن رنگهای شاد در معماری خود همچون آبی آسمانی، بنفش و آبی فیروزهای شما را برای بازدیدهای بعدی هم ترغیب میکند.
موزه مقدم در تهران یکی از محبوبترین خانه موزههایی است که میتوان نام برد، اما متأسفانه اطلاعرسانی چندان زیادی ندارد. اصول اصلی معماری ایرانی همچون حوض ایرانی، شیشههای رنگی و فضاسازی باغ به بهترین شکل ممکن رعایت شدهاند، حتی در معماری خانه تیمور تاش هم میتوانید آن را ببینید، ولی معماری این موزه قطعاً جذابیت بیشتری را به رخ میکشد.
این موزه جزء خانههای مجلل دوره قاجار بوده که یکی از درباریان به نام محمد تقی خان احتساب الملک در این ملک سکونت داشته است. پس از فوت محمد تقی خان پسر کوچکتر او به نام محسن به همراه همسر فرانسوی خود در این منزل ساکن شدند. خانه موزه مقدم کلکسیونی از پارچه، سفالینه، شیشه، مسکوکات، تابلو نقاش و… را درون خود جای داده است.
موزه مقدم کجاست؟
شاید برای شما هم سوال باشد که موزه مقدم کجاست؟
این موزه در خیابان امام خمینی جنب بانک ملت، پلاک 251 واقع شده است. آدرس موزه مقدم به قول معروف سر راست بوده و دقیقاً در بافت تاریخی پایتخت قرار گرفته است.
دسترسی به موزه مقدم با مترو هم بسیار آسان است. به این صورت که از ایستگاههای دانشگاه امام علی و حسن آباد میتوانید با خط شماره 2 به راحتی خود را به این آدرس برسانید. اگر قصد استفاده از اتوبوس را هم داشته باشید، میتوانید از مسیر راه آهن – پارک وی یا راه آهن – تجریش استفاده کنید.
معماری موزه مقدم
موزه مقدم اینستاگرام فعالی دارد که شما از این طریق میتوانید با جذابیت معماری و عکسهای این بنا بیشتر آشنا شوید. اگر بخواهیم در مورد معماری این موزه نکته ای بگوییم، باید گفت که با رعایت اصول ساخت معماری ایرانی کاملاً مطابقت دارد. در بخش غربی خانه ساختمان اربابی به چشم میآید که با کاشیکاریهای دوره قاجار زیبایی و جذابیت خود را به رخ میکشد.
در بخش شمالی هم چندین طاق و ستون و یک ایوان دیده میشود که علاوه بر کاشیهای دوره قاجار، شما را با کاشیکاریها دوره زندیه هم روبرو میکند. حوضچهای از جنس مرمر دقیقاً در قسمت وسط ایوان قرار گرفته که آبی جاری شده از آن از یک جوی باریک گرفته میشود که الگوبرداری این حوضچه از آب نمای باغ الحمرا بوده است.
باغ الحمرا باغی در دوره صدر اسلام اسپانیا بوده است. حیاط خارجی و داخلی یا به قول معروف اندرونی و بیرونی با دیوار تجدد از یکدیگر تفکیک شدهاند.
دیوار تجدد شامل چندین ستون با طاقهایی کاشی کاری شده است. اگر به ستونهای دیوار تجدد نگاهی بیندازید، متوجه شباهت آن با ستونهای کاغ چهل ستون اصفهان قطعاً خواهید شد. ناگفته نماند که جذابیت حیاط بیرونی بیشتر به خاطر باغچه ژاپنی بوده که توسط دکتر محسن مقدم و همسرش ساخته شده است.
ساعت بازدید از موزه مقدم
موزه مقدم تلفن اختصاصی ندارد. موزه مقدم ساعت کار مشخصی دارد که بدین ترتیب، شما در تمامی ایام هفته به جزء دوشنبهها و ایام سوگواری میتوانید به بازدید از این بنای تاریخی بپردازید. خاطر نشان میکنیم که موزه مقدم کافه بسیار زیبایی را هم در محوطه اصلی خود گنجانده است که همه روزه از ساعت 9 الی 19 میتوان از خدمات این کافه باغ استفاده کرد.
سخن پایانی
موزه مقدم در ایام نوروز یکی از مکانهای بسیار پربازدید است که جذابیت معماری آن دلیل اصلی ترغیب بازدیدکنندگان میتواند باشد. دسترسی به موزه مقدم از طریق مترو و ایستگاههای اتوبوس هم به راحتی امکانپذیر است و شما تمامی روزهای هفته به جزء دوشنبه و ایام سوگواری میتوانید به بازدید این بنای تاریخی بپردازید.