خانه سعادت شیراز

آنچه در این مقاله میخوانید :
تصویر خانه سعادت شیراز

شهر شیراز که در استان فارس قرار دارد در فهرست اصلی‌ترین شهرهای گردشگر پذیر ایران بوده که همه ساله گردشگران و توریست‌های خارجی و داخلی به آن سفر می‌کنند. به جرات می‌توانیم بگوییم که این شهر با جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی که دارد یکی از گزینه‌های اصلی گردشگری ایران محسوب می‌شود. آداب و رسوم و تاریخ و تمدن هزاران ساله مهد شعر و ادب، یعنی شیراز موجب شده تا هر شخصی که تنها کمی با آن آشنایی دارد، مایل باشد که به این شهر تاریخی سفر کند.

عمارت‌ها و خانه‌های تاریخی فراوانی در شهر شیراز وجود دارند که یکی از آن‌ها خانه سعادت است. در این مطلب سعی ما بر این است که شما را بیشتر با خانه سعادت که از جاهای دیدنی شیراز محسوب می‌شود آشنا کنیم؛ پس ما را تا پایان همراهی کنید.

چنانچه به بازدید از مکان‌های تفریحی و گردشگری شیراز علاقه مندید علاوه بر بازدید از خانه سعادت شیراز حتما از خانه صالحی شیراز نیز دیدن کنید.

تصویر فضای بیرون خانه سعادت شیراز

تاریخچه خانه سعادت شیراز

آیا بخواهیم نگاهی به تاریخچه پرفراز و نشیب خانه سعادت بیندازیم، باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که سنگ بنای خانه زیبای سعادت در سال ۱۳۰۱ به وسیله حاجی باشی بناکار گذاشته شد. سرمایه‎ای که برای ایجاد این سازه قدیمی به کار گرفته شد، هزینه‌ای بود که حاج محمد علی فرهومند پرداخت کرد. اما این خانه به مالکیت حاج میرزا آقا سعادت درآمد و این روزها هم آن را با نام خانه سعادت می‌شناسند. حاج میرزا آقا سعادت فرزند یکی از تجار قدیمی این شهر بود.

در سال ۱۳۸۲ خانه تاریخی سعادت به ثبت ملی رسید و در سال ۸۴ هم سازمان میراث فرهنگی استان فارس برای احیای این سازه ارزشمند اقدام به بازسازی آن کرد. پوشش پشت بام‌ها مورد بازسازی قرار گرفته و سنگ فرش حیاط هم احیا شد. برای اینکه به مقاومت بنا کمک کنند پی ریزی آن را تقویت کردند و بخش‌های چوبی که به وسیله موریانه مورد آسیب قرار گرفته بود، بازسازی شد.

 این روزها خانه سعادت را با نام خانه خاتم هم می‌شناسند و آن را به عنوان محل نمایشگاه دائمی خاتم با تغییر کاربری مواجه کرده‌اند. فضای مناسبی که این خانه دارد و البته اتاق‌های متعددی که با تزئینات بسیار زیبا نقش بسته شده‌اند، می‌تواند مکان بسیار مناسبی باشد تا هنر اصیل خاتم کاری بیش از پیش به چشم آید.

تصویر محیط بیرونی خانه سعادت شیراز

معماری خانه سعادت شیراز

خانه‌های تاریخی شیراز به صورت متداول دارای معماری‌های باشکوهی هستند و خانه سعادت هم از این قاعده مستثنی نیست. با توجه به این موضوع می‌توانیم بگوییم که عمارت باشکوه خانه سعادت که در اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی ساخته شد در زمره زیباترین خانه‌های تاریخی این شهر قرار گرفته است. اگر بخواهیم نگاهی به معماری خانه سعادت بیندازیم باید به تزئیناتی مانند آجرکاری، کاشی کاری، سنگ‌های حجاری شده اشاره‌ای داشته باشیم؛ اما به صورت کلی در ارتباط با این مبحث باید بنای خانه را به چند قسمت تقسیم کرد که در ادامه هر کدام را به صورت جداگانه برایتان ذکر می‌کنیم:

ورودی خانه سعادت

خانه سعادت شیراز از دو ورودی برخوردار بوده و ورودی اصلی در ضلع جنوبی قرار دارد و ورودی دوم را در امتداد ورودی اصلی و در ضلع شرقی آن گذاشته‌اند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این خانه برخلاف دیگر سازه‌های آن زمان اصلا هشتی ندارد. پس از ورودی تنها یک راهروی کوچک را ایجاد کرده‌اند که از طریق این راهرو می‌توانید خود را به حیاط خانه برسانید.

حیاط

زمانی که وارد حیاط می‌شوید قطعاً شما هم ابتدا چشمتان به حوزه آبی رنگ زیبایی که در وسط آن قرار گرفته شده است، می‌خورد. در اطراف این حوض چهار باغچه قرار دارد و گل‌های رنگارنگ زیبایی نظر شما را به خود جلب می‌کنند. دور این حیاط اتاق‌های سه دری و پنج دری قرار دارد. اتاق‌های پنج دری در بخش شمالی عمارت هستند و دارای تزئینات گچ‌بری و شیشه‌های رنگی بوده و به شکل زیبایی به وسیله کاشی‌کاری‌های چشم نواز تزیین شده‌اند. حیاط خانه سعادت شکل چهارگوش داشته و حوضی که در وسط آن وجود دارد بیضی شکل است.

شاه نشین

شاه نشین را در ضلع شرقی خانه سعادت می‌توانید مشاهده کنید. شاه نشین یک ایوان بزرگ با چهار ستون بوده که ستون‌های این ایوان و سقف چوبی آن و شمس در بالاترین بخش قرار گرفته‌اند. روی ایوان خانه سعادت ۳ شمسه به چشم می‌خورد که شمسه میانی نسبت به دو شمسه کناری بزرگتر است. برای اینکه این شمسه‌ها به زیبایی هرچه تمام‌تر منقوش شوند از کاشی‌کاری هفت رنگی که نقش پادشاهان روی آنها حک شده است، استفاده کرده‌اند.

آدرس خانه سعادت شیراز

اگر می‌خواهید به شهر شیراز بروید و به دنبال خانه‌های تاریخی و باستانی هستید، به شما توصیه می‌کنیم حتماً سری به خانه سعادت هم بزنید. برای رفتن به خانه سعادت شیراز لازم است تا به آدرسی که در ادامه برای شما ذکر می‌کنیم مراجعه کنید:

آدرس خانه سعادت شیراز: دروازه کازرون، بلوار دستغیب، محله سنگ سیاه، گذر سنگ سیاه، کنار آرامگاه سیبویه

جمع بندی

 برای افرادی که عاشق هنر و معماری اصیل ایرانی هستند، بهترین گزینه و پیشنهاد بازدید از خانه سعادت است. خانه سعادت که خانه خاتم هم نامیده می‌شود را می‌توانیم قطعه‌ای از بهشت ماندگار ایران زیبای باستانی بدانیم. در این مطلب سعی کردیم شما را بیشتر با خانه سعادت شیراز آشنا کنیم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن

رزرو از میان بیش از 500 هتل در مشهد