سرای مشیر شیراز، در حقیقت یکی از جاهای دیدنی شیراز است که امکان بازارگردی را در کنار لذت بردن از اثری تاریخی برای شما فراهم میکند. خرید کردن به عنوان فعالیتی محبوب در میان بانوان شناخته میشود؛ حال تصور کنید که در حال خرید کردن، از مکانی تاریخی هم بازدید کرده و با یک تیر، دو نشان بزنید! سرای مشیر شیراز استان فارس، قدمتی به اندازه دوران قاجار داشته و نمادی از شیوه و روش زندگی مردم در آن دوره به شمار میرود. در این مقاله از وب سایت الماس تریپ، همراه ما باشید تا در کوچههای شهری شاعر پرور، سری به سرای مشیر بزنیم.
آشنایی با سرای مشیر شیراز
اگر قصد سفر به شیراز، شهری با تاریخی کهن و جاذبههای دیدنی فراوان را دارید، خوب است تا همین حالا برای رزرو هتل در شیراز اقدام کنید. تاریخچه سرای مشیر شیراز نشان میدهد که این مکان با نام سرای گلشن هم شناخته شده و قدمتی به اندازه دوره قاجار دارد. تنها با قدری گشت و گذار در این بازار خواهید دانست که معماری سنتی و قدیمی آن، چقدر فضا را دلنشین و دلپذیر کرده است. گویا فرهنگ و سبک زندگی مردم آن زمان در آجر به آجر سرای گلشن حک شده است.
در صورتی که از گشت و گذار در بازارها لذت میبرید، حتما پس از دیدن سرای مشیر شیراز و بازار وکیل، سری هم به مرکز خرید الهیه شیراز بزنید. بسیاری از گردشگران معتقد هستند که سرای گلشن، شباهت زیادی به بازار وکیل دارد. معماری این مکان تقریباً دچار تغییر نشده و هنوز هم همان سرای مشیر شیراز قدیم است. عکس سرای مشیر شیراز را در ادامه میتوانید مشاهده کنید.
تاریخچه سرای مشیر شیراز
نقشه سرای مشیر شیراز، با سبک معماری زمان قاجار طراحی شده است. در زمان فتحعلی شاه قاجار، فردی با نام ابوالحسنخان مشیرالملک، وزیر فارس بود. دستور ساخت سرای گلشن در ضلع جنوبی بازار وکیل نیز توسط او داده شد. وی دستور داد تا موقوف نامهای روی سر در بازار نصب شده و این بازار را برای امام باقر علیه السلام وقف کرد.
جالب است بدانید که بازار مشیر شیراز در دوران حکومت پهلوی به دستور فرح دیبا مورد بازسازی و ترمیم قرار گرفت و برخی تغییرات جزئی در آن پدید آمد. از جمله این تغییرات میتوانیم به تغییر حوض وسط مجموعه به چایخانه و تبدیل اتاقهای آن به محلی مناسب برای هنرهای محلی و دستی شیراز، اشاره کنیم. امروزه سرای مشیر به عنوان یک اثر ملی در میراث فرهنگی کشور ثبت شده و برخی آن را با نام سرای هنر نیز میشناسند.
آشنایی با معماری سرای مشیر شیراز
بسیاری از افراد، زمانی که برای اولین بار به سرای مشیر میروند، نمیتوانند مجزا بودن آن از بازار وکیل را تشخیص دهند؛ چرا که سبک و طرح معماری هر دو بازار، تا حد زیادی مشابه یکدیگر است. اصلیترین نکته متمایز کننده این بازار از بازار وکیل، حیاط آن است. این حیاط در وسط بنایی هشتی قرار گرفته و حوضی در مرکز آن قرار دارد که با درختان نارنج محصور شده است.
هشتی در حقیقت بازار مشیر را به دو قسمت تقسیم کرده است. یکی از قسمتها از سمت غرب به سرای مشیر رسیده و قسمت دیگر از جنوب به اردو بازار راه دارد. بازار اردو نیز معماری پرپیچ و خمی داشته و از جنوب بازار وکیل به جنوب شرقی کشیده شده است. جالب است بدانید که سقف این بازار با حلبی و طاقی چوبی پوشیده شده و در قسمتهایی از آن میتوان آثار سوختگی را مشاهده کرد.
خرید در سرای مشیر
غیرممکن است که گردشگران به شیراز سفر کرده و از بازار مشیر دیدن نکنند؛ چرا که این بازار در محور شاهچراغ و بازار وکیل قرار گرفته و محلی مناسب برای خرید سوغاتی به شمار میرود. در صورتی که به انواع صنایع دستی استان فارس علاقه دارید، مطمئناً با دست خالی از بازار مشیر خارج نخواهید شد. در این بازار، فروشگاههای زیادی به فروش صنایع دستی و سنتی استان فارس مشغول هستند. از جمله صنایع دستی موجود در این مجموعه میتوانیم به مواردی نظیر از خاتمسازی، معرق، حکاکی، قلمزنی، حکاکی روی طلا و مس و گبهبافی، اشاره کنیم.
آدرس سرای مشیر شیراز
سرای مشیر شیراز کجاست؟ ممکن است این پرسش ذهن بسیاری از علاقهمندان و گردشگران را به خود مشغول کرده باشد. این بازار در تقاطع خیابان لطفعلی خان زند و طالقانی قرار گرفته است؛ تنها کافی است تا این مسیر را به سمت بازار وکیل ادامه دهید.
برای دسترسی به سرای گلشن هم تنها کافی است تا خود را به بازار وکیل برسانید؛ چرا که رفتن از بازار وکیل به سرای مشیر بسیار آسان خواهد بود. در صورت تمایل میتوانید از پایانه زیارتی حرم شاهچراغ تا بازار مشیر را پیاده طی کنید. در غیر این صورت، قادر خواهید بود تا از اتوبوسهای شهری یا تاکسی برای جابهجایی خود کمک بگیرید.
آدرس سرای مشیر شیراز: تقاطع خیابان لطفعلیخان زند و خیابان طالقانی در ضلع جنوب شرقی، مجاورت درب خروجی بازار وکیل
زمان بازدید از بازار مشیر شیراز
بازار مشیر شیراز از روز شنبه تا پنجشنبه برقرار بوده و از ساعت 9 صبح تا 21 شب فعالیت میکند. در این بازه زمانی، تمام فروشگاههای بازار باز بوده و آماده خدماترسانی به مسافران و گردشگران هستند. مدت زمانی که گشت و گذار در سرای مشیر طول خواهد کشید، کاملاً به شما بستگی دارد؛ چرا که برخی افراد تنها به خرید میپردازند؛ این در حالی است که گروهی دیگر ترجیح میدهند تا در کنار خرید، از بناهای تاریخی و حجرههای بازار، عکاسی کنند.
سخن پایانی
در کنار سعدیه و حافظیه، شهر شیراز دیدنیهای جذاب دیگری نیز دارد. یکی از این جاذبههای تاریخی و گردشگری، سرای مشیر یا سرای گلشن شیراز است. از آنجا که این بازار از معماری سنتی و قدیمی برخوردار است، گشت و گذار در آن خالی از لطف نخواهد بود. با تهیه تورهای گردشگری شیراز از وب سایت الماس تریپ، قادر خواهید بود تا نه تنها از این بازار، بلکه از بسیاری دیگر از جاذبههای گردشگری شیراز، دیدن کنید. رزرو تور یا هتل با بهترین کیفیت و در کنار مناسبترین قیمت، اصلیترین مزیتی است که ما در اختیار کاربران خود قرار میدهیم.