موزه فرش تهران از سری موزههای تهران است که آثار ارزشمندی دارد و هنر اصیل ایرانی در آن به نمایش گذاشته شده است. معماری و طراحی این بنا زیبا و چشمنواز بوده و یکی از جاذبههای گردشگری است که افراد بسیاری برای بازدید از آن میآیند. فرشهای نگهداری شده در این موزه همگی اصیل بوده و هر کدام هنر بخشی از ایران را به بازدیدکنندگان نشان میدهد.
آدرس موزه فرش تهران: استان تهران، تهران، خیابان ضلع شمالی پارک لاله، روبروی فروشگاه سپه خیابان فاطمی، موزه فرش
شماره تماس موزه: ۰۲۱۸۸۹۶۲۰۹۳
موزه فرش تهران کجاست؟
موزه فرش تهران یکی از جاهای دیدنی تهران است که شهرت جهانی دارد و گردشگران بسیاری از داخل و خارج کشور برای بازدید به این مکان، میروند. این مکان در سال ۱۳۴۰ و در فضایی به وسعت ۱۲۰۰ متر مربع با هدف گالری فرش ساخته شد و حدود ۱۵ سال متروکه ماند.
در سال ۱۳۵۵ تغییرات و تعمیراتی برای آن انجام شد و در سال ۱۳۵۶ به طور رسمی افتتاح شد و فعالیت خود را آغاز کرد. در این موزه فرشهای زیبایی به چشم میخورد که هنر ایرانی را به نمایش میگذارد.
فرش بافی یکی از اصیلترین هنرهای ایرانیان است که در این مجموعه این فرآیند را به نمایش گذاشتهاند. در این مجموعه نمونه با ارزش قالیهای ایرانی از قرن نهم تا اکنون گردآوری شده است. در طبقه همکف این موزه ۱۳۵ قالی که از شاهکارهای ایرانی هستند، به نمایش گذاشته شدهاند. اگر موزه گردی را دوست دارید، موزه پست تهران نیز برای تفریح مناسب است و حتماً از آنجا هم خوشتان خواهد آمد.
آثار موزه فرش در تهران
در موزه فرش تهران فرشهای دستبافت و گلیمهای متنوعی به چشم میخورد که قدمت بالایی دارند و خیلی خوب از آنها نگهداری میشود. در زیر به آثار این موزه اشاره میکنیم:
-
قالی نقش هراتی یا ماهی درهم
این قالی منحصر به فرد بوده و تنها قالی موجود در موزه است که بیننده طراحی واقعگرایانه از ماهی را میبیند. نقش ماهی در این قالیها به شکل برگ کنگر، خمیده و کوچک هستند. این نقش در فرهنگ و باور ایرانیان ریشه داشته و به دوران مهرپرستی ایرانیان برمیگردد.
در آن زمان مهرپرستان اعتقاد داشتند زرتشت سوار بر نیلوفر و توسط چهار ماهی به طرف سطح آب هدایت میشود؛ به همین دلیل از آن زمان در طرحهای هنرمندان نقش ماهی خیلی استفاده و دیده شد.
-
فرشها و گلیمهای پنجگانه کردستان
این آثار مربوط به شهرهای کاکابر، سنندج، بیجار و سنقر است. آثاری که در این بخش قرار دارند دارای بافتهای زیبا و سنگین هستند که نظر گردشگران بسیاری را به خود جلب کردهاند.
از منطقه کردستان فرشهای زیادی در این موزه وجود دارد که مهمترین آنها طرح ترنج دار توسباغه است که مربوط به اواخر سده سیزدهم هجری بوده و در سنه بافته شده است.
-
ریز بافتترین فرش موزه
کارگاه عمواوغلی در دوره پهلوی فعالیت داشت و فرشهای زیادی در آنجا تولید شد که در حال حاضر در کاخهای نیاوران و سعدآباد موجود هستند.
ریز بافتترین فرش موزه که در طرح افشان بوده و ۱۲۰ رج دارد، متعلق به این کارگاه بوده و در نمایشگاه دائمی موزه قرار دارد.
-
گلیم طرح محرابی
این گلیم بافت کردستان است و تصویری از حضرت عیسی با حواریون را به نمایش درآورده است. زمینه اصلی آن طلایی رنگ است و حضرت مسیح را به همراه سه حوری و نقوش تزئینی میتوان در آن دید.
-
فرش پازیریک قدیمیترین فرش جهان
یکی از آثار این موزه قدیمیترین فرش دنیا است که توسط سرگی رودنکو که یک باستانشناس روسی بود در سال ۱۹۴۸ و در جنوب سیبری کشف شد. چون این فرش در منطقه پازیریک پیدا شد، به همین اسم نامگذاری شد. قدمت این فرش به دوران هخامنشیان برمیگردد و ابعاد آن ۱. ۹۸ در ۱. ۸۹ بوده و از پشم ساخته شده است.
-
فرش قشقایی
طرحهای این فرش ساده بوده و طرحها به صورت ذهنی پیادهسازی شدهاند و هیچ الگوی خاصی ندارند. از ویژگی دیگر این فرشها پایین بودن رجهای آن است. نمونه این فرشها را با این طرح جایی نخواهید یافت و به همین خاطر است که این فرشها معروف شدهاند.
-
فرش کاشان
یکی از مهمترین فرشهای دنیا متعلق به کاشان است که در آن از همه رنگها در کنار هم استفاده شده است. از مشخصههای بارز در طرح این فرشها ترنجهای دندانه دار و شاخ و برگ است.
-
فرش بختیاری
در بدو ورود به این موزه یک فرش بختیاری مشاهده میکنید که ساده بوده اما بسیار زیبا است. رنگهای قرمز، سفید و مشکی در این فرش به کار رفته و یک نظم بافتی دارد که یک الگوی خشتی را دنبال میکند. این الگوها تکرار شده و علی رغم ساده بودن فرش اصالت فرش خشتی در بین بختیاریها را نشان میدهد.
-
فرش اصفهان
یکی از فرشهای معروف ایران فرش اصفهان است که در این موزه به چشم میخورد. بیشتر کارهای فرش اصفهان مربوط به دوران صفویه بوده و با توجه به معماری و نقشهای دوران صفویه که روی فرشها پیاده شده میتوان آنها را تشخیص داد.
مسیر دسترسی به موزه فرش تهران
این موزه در خیابان کارگر شمالی واقع شده است و برای رسیدن به آنجا باید ساعاتی را در راه باشید. اما زمانی که به این مجموعه میرسید، کلافگی و در مسیر ماندن را از یاد برده و متوجه میشوید که واقعاً ارزش این را داشته که چندین ساعت وقت خود را به آن اختصاص دهید.
موزه فرش در محدوده پارک لاله تهران، واقع شده است. برای رفتن به این موزه میتوانید از مترو، تاکسی و یا اتوبوس استفاده کنید.
جهت استفاده از مترو باید به ایستگاه انقلاب در خط ۴ مترو رفته و سوار تاکسی شده و خود را به خیابان کارگر شمالی تقاطع خیابان دکتر فاطمی برسانید.
اگر عجلهای ندارید، میتوانید از اتوبوسهای میدان آزادی – میدان هفت تیر و میدان ولیعصر را سوار شده و در پارک لاله پیاده شوید. پس از آن ۵ دقیقه پیاده روی دارید تا به مقصد برسید.
در صورت استفاده از تاکسی نیز میتوانید تاکسیهای مسیر بلوار کشاورز – خیابان فاطمی و خیابان کارگر شمالی را سوار شوید.