اگر به دنبال موزهای در تهران هستید که با دیگر موزهها متفاوت باشد، پیشنهاد میشود حتماً به موزه آبگینه و سفالینه تهران سری بزنید. این مجموعه برای افرادی که به آثار سفالی علاقه دارند، مکانی جذاب است. در این موزه وسایل مربوط به قدیم نگهداری میشود، که دیدن این وسایل برای هر کسی زیبایی و لذت خاص خود را دارد.
- آدرس موزه آبگینه و سفالینه تهران: استان تهران، تهران، خیابان امام خمینی، خیابان سی تیر، نرسیده به خیابان جمهوری، پلاک ۵۹
- شماره تماس موزه: ۰۲۱۶۶۷۰۸۱۵۳
موزه آبگینه و سفالینه تهران کجاست؟
موزه آبگینه و سفالینه تهران یکی از برترین موزههای ایران است که آثار کم نظیر شیشه و سفال در آن گردآوری شده است. این مجموعه در خانه قوم السلطنه واقع شده و یکی از جاهای دیدنی تهران همچون موزه هنرهای معاصر است.
این مجموعه خیلی مشهور و محبوب بوده و تمامی آثار آن از زمانهای قدیم تا به امروز کشف شدهاند. ساختمان این موزه خیلی زیبا و تاریخی بوده و به صورت هشت ضلعی است. در سال ۱۳۵۴ خانه قوام به دفتر فرح پهلوی فروخته شده و چهار سال بعد به طور رسمی به عنوان یک موزه افتتاح شد.
این مجموعه در سال ۱۳۷۷ به عنوان یکی از آثار ملی ثبت شد. این مکان یکی از موزههای تهران است که تحت نظارت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فعالیت کرده و در حال حاضر مدیریت آن با خانم فرزانه قاینی است.
در ساخت این خانه از گچ، ملات گل، آهک و آجر استفاده شده است. این مکان سه طبقه دارد که شامل طبقه اول، همکف و زیرزمین است.
برای بازدید از این موزه بینظیر باید بلیط ورودی موزه آبگینه تهران را تهیه کنید. این مکان از ساعت ۸ صبح الی ۴:۳۰ بعدازظهر باز بوده و میتوانید طی چند ساعت از آن بازدید کنید. فضای این موزه بسته است و معمولاً محیط داخل آن دمای مناسبی دارد. اوایل فصل پاییز و اوایل بهتر چون هوا دلنشینتر است، بهتر است این زمانها را برای بازدید انتخاب کنید.
تاریخچه موزه آبگینه و سفالینه تهران
موزه آبگینه تهران یکی از جاهای دیدنی پایتخت است که آثار شیشه و سفالی زیبایی در آن به چشم میخورد. این ساختمان مربوط به دوران پهلوی بوده و از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. این موزه تالارهای مختلفی دارد که در پنج تالار آن اشیای موزه را میتوانید مشاهده کنید. این مجموعه همه روزه باز بوده و میتوانید از آن دیدن فرمایید.
ملک موزه آبگینه و سفالینه در تهران در سال ۱۳۰۷ به دستور احمد قوام که یکی از سیاستمداران با نفوذ بود ساخته شد. تا سال ۱۳۳۱ این خانه محل اقامت و انجام کارهای سیاسی و اداری او بود، اما در همان سال توسط مجلس مصادره شد. پس از آن مصریها این عمارت را خریدند و به سفارت آنها تبدیل شد.
مصریها حدود هفت سال این ملک را در اختیار داشتند، اما وقتی رابطه ایران و مصر به مشکل خورد، این ملک در اختیار افغانها قرار گرفت. سپس برای مدت کوتاهی سفارت افغانستان بود و پس از آن به بانک بازرگانی فروخته شد. سپس معماران و طراحان ایرانی، اتریشی و فرانسوی کار طراحی آن را انجام داده و در سال ۱۳۵۸ به طور رسمی شروع به کار کرد.
بخشهای موزه آبگینه
موزه آبگینه از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. در هر بخش آن فعالیتهای خاصی اجرا میشود. مهمترین بخش این موزه به شرح ذیل هستند:
- کتابخانه: کتابخانه موزه در طبقه فوقانی بوده و بیش از چهار هزار کتاب انگلیسی و فارسی در زمینه معماری، تاریخ، باستانشناسی، صنایع دستی و… دارد.
- ساختمان آموزش: در ضلع شمالی حیاط موزه ساختمان آموزشی قرار دارد و کلاسهای آموزشی اختصاصی در طبقه همکف برگزار میشود.
- حوضخانه: کاشی کاریهای این قسمت منحصر به فرد بوده و مربوط به زمان قاجار است و سقف آن گچ بریهای برجسته دارد. این قسمت در طبقه زیر همکف قرار دارد و گالری موزه در آن واقع شده است.
تالارهای موزه آبگینه
موزه آبگینه دارای تالارهای مختلفی است که اشیای آن در پنج تالار به نمایش گذاشته شدهاند. در زیر به بررسی این تالارها میپردازیم:
- تالار سمعی و بصری: در این تالار نمای یک گور که مربوط به دوران قبل از تاریخ است وجود دارد. داخل این گور اسکلت انسان قبل از تاریخ، زیورآلات و وسایل او قرار داده شده است.
- تالار صدف: این تالار در طبقه اول موزه قرار دارد و در آناشیای سفالین و شیشهای دوران اسلام به نمایش گذاشته شده است. دکوراسیون آن به شکل صدفی بوده و خیلی جذاب است.
- تالار مینا: در این تالاراشیای قدیمی به چشم میخورد. آثار شیشهای آن برای اوایل هزاره دوم قبل از میلاد است که میلههای شیشهای که از چغازنبیل به دست آمده را در آن مشاهده میکنید.
- تالار زرینفام: سفالهای زیبای زرینفام در این تالار موزه قرار دارد.
- تالار لاجورد: این تالار دو بخش دارد که ویترینهای آن الهام گرفته از فرم برج مقبرهها و خیمههای مغولی است. آثار شیشهای و سفالین دوران ایلخانی و تیموری تا صفوی و قاجار در این بخش گردآوری شدهاند.