اگر قصد دارید از شهر زیبای شیراز دیدن کنید، باید با اماکن دیدنی و گردشگری شهر شیراز آشنا شوید. از جمله جاذبههای گردشگری که به شما پیشنهاد میکنیم که حتماً در طی سفرتان از آن دیدن کنید، خانههای تاریخی شیراز است؛ چرا که این اماکن در بین گردشگران از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. در ادامه به معرفی این جاذبههای گردشگری میپردازیم.
مجموعه الماس تریپ ضمن در نظر گرفتن امکان رزرو هتل و اقامتگاه در سراسر ایران جاهای دیدنی هر شهر را همراه با آدرس و تصاویر معرفی کرده است تا گردشگران و مسافران بتوانند پس از سفر به هر شهری از مناطق دیدنی آن نیز بازدید کنند. به کمک الماس تریپ ضمن رزرو هتل در شیراز میتوانید با مناطق دیدنی، تفریحی و گردشگری هر شهر نیز آشنا شوید.
لیست خانههای تاریخی شیراز
شهر شیراز مملو از خانههای تاریخی و جذاب است که میتوانید با بازدید از آنها بیشتر با فرهنگ و هنر ایرانی آشنا شوید. در ادامه چندی از معروفترین خانه های تاریخی شیراز را معرفی خواهیم کرد.
-
خانه محتشم شیراز
میتوان گفت خانه محتشم یکی از با قدمتترین خانهها در میان خانههای تاریخی شیراز به حساب میآید که علاوه بر دوران قاجار، قدمتش به دوران زندیه نیز خواهد رسید. این خانه در نزدیکی ارگ کریم خان ساخته شده است و شما میتوانید با 10 دقیقه پیاده روی از ارگ دیدن نمایید. موقعیت مکانی خانه محتشم، خیابانی قدیمی بوده که در گذشته با نام شاپور از آن یاد میشد.
نکته قابل توجه در مورد این خانه این است که قسمت غربی این خانه در دوران زندیه بنا شده و قسمت شرقی در دوران قاجار اضافه شد. خانه محتشم شامل حیاط، شاهنشین، اتاقک پستو، تالار اصلی، اتاقهای سهدری، ستونهای سنگی، ارسی و… است. این مکان تزیینات زیبایی نیز دارد که از آنها میتوان به سنگ حجاری شده با نقوش برجسته حیوان و گل، گچبری، نقاشی رنگ روغن بهروی سقف چوبی، کاشیکاری، آینهکاری، گره چینی و… اشاره داشت. امروزه معاونت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس در این خانه مستقر است.
آدرس خانه محتشم: منطقه ۸ شهرداری، خیابان ۲۲بهمن، بین خیابان ناصر خسرو و خیابان فردوسی
-
خانه نصیرالملک شیراز
خانه نصیرالملک یکی از خانههای تاریخی است که در دوران قاجار بنا شدهاند. یک نکته جالب در مورد خانه نصیرالملک این است که خانه نصیرالملک فعلی در اصل قسمتی از مجموعه جلو خان بوده است. این خانه توسط حاجی میرزا حسنعلی خان نصیرالملک، فرزند حاجی قوام الملک، حاکم فارس در زمان قاجار، ساخته شده است. یکی از ویژگیهای معروف این خانه زیرزمین پیچ در پیچ و وسیع آن است. این زیرزمین با قوسهای زیبایی و نورگیرهای مشبک سنگی زینت داده شده است.
دو حیاط شمالی و جنوبی، حوض بزرگ مستطیلی در حیاط، زیرزمین، اتاقهای بزرگ ارسیدار، تالار اصلی، شاهنشین، اتاقها و… از بخشهای اصلی خانه نصیرالملک بودهاند؛ اما امروز از تمام این بخشها تنها تالار اصلی، حیاط و زیرزمین باقی مانده است. ارسیهای چوبی با هنر گرهچینی سهم نسبتاً خوبی در زیبایی نمای خانه نصیرالملک دارد و این ارسیها با شیشههای رنگی زینت یافتهاند. از دیگر هنرهای استفاده شده در این خانه میتوان به گچبری و آینهکاری اشاره نمود. این خانه بعد از بازسازی، بهعنوان پایگاه پژوهش بافت قدیم شیراز فعالیت میکند.
آدرس: محله گودعربان، انتهای خیابان لطفعلیخان زند، بین خیابان روزبهان و بلوار دستغیب، کنار مسجد نصیرالملک شیراز
-
عمارت شاپوری شیراز
عمارت شاپوری یکی از زیباترین خانههای تاریخی شیراز به حساب میآید. این خانه در خیابان انوری این شهر بنا شده است. قدمت این عمارت به اوایل دوره حکومت پهلوی بر میگردد. آجر، آهن و گچ عناصر اصلی تشکیل دهنده این بنای زیبا هستند. تزیینات این ساختمان را هم با گچکاری و کاشی کاری انجام داده اند.
یکی از علامتهای عمارت شاپوری، نقش برجستهای است که تشابه زیادی به نقوش هخامنشی دارد. این نقش بر پیشانی عمارت اصلی خودنمایی میکند. در این نقش انسانی بالدار با رنگ لاجوردی، قرمز، قهوهای و سفید دیده میشود. این عمارت در گذشته متعلق به تاجری ثروتمند به نام عبدالصاحب شاپوری بود و تا اوایل دهه 70 نیز به همین خانواده تعلق داشت. مهندسی این بنا را معمار معروف شیرازی حاج آقا ابوالقاسم در بین سالهای 1310 تا 1315 به انجام رسانده است. چند سال بعد از متروک ماندن عمارت در دهه 70 این بنا توسط سازمان میراث فرهنگی خریداری شد و در سال 1378 در فهرست میراث ملی ایران قرار گرفت.
عمارت شاپوری اتاقهای زیادی نیز دارد که این اتاقها شامل اتاقهای بهار خواب و اتاقهای زمستانی میشوند. حوض وسیعی نیز در میان باغ این عمارت قرار گرفته است. درختان سرو، چنار، افرا، انجیر، نارنج و گلدانهای شمعدانی و گل محمدی در گوشه اطراف ساختمان اصلی این مجموعه به چشم میخورند.
امروزه بازدید کردن از عمارت شاپوری برای عموم مردم و گردشگران امکانپذیر است. در حال حاضر رستوران، کافیشاپ و نمایشگاههای هنری و فرهنگی در این عمارت کرده و به مردم خدمات رسانی میکنند. تمایل به گشتوگذار در این باغ زیبا و صرف غذا و نوشیدنیهای سنتی شیراز، گردشگران زیادی را در طی سال به سوی این خانه تاریخی جذب میکنند. مسجد و بازار وکیل، باغ نارنجستان قوام، ارگ کریم خانی و باغ ارم از جاهای دیدنی شیراز در اطراف این عمارت هستند.
آدرس: شیراز، خیابان کریمخان زند، خیابان انوری، تقاطع اهلی، باغ و عمارت شاپوری
-
خانه شوریده شیراز
خانه شوریده متعلق به یک شاعر نامدار شیرازی به نام حاج محمد تقی، با لقب فصیح الملک، متخلص به شوریده بوده است. شوریده به قصیدهها و قطعههایش معروف است. این شاعر ادیب ایرانی در همسایگی سعدی آرامیده است و عمارت تاریخی آن یکی از زیباترین خانههای تاریخی شیراز به حساب میآید. خانه شوریده زمانی در دو طبقه و یک حیاط به عنوان یکی از پر رفت و آمدترین خانههای شیراز بوده و اکثر مهمانانش نیز اشراف و مردم سرشناس شهر بودهاند. کاشیکاری، سقفهای تزیینی، ارسیهای چوبی، گچبری، سنگهای آزاره مشبک و… از ویژگیهای این خانه تاریخی در شیراز است.
آدرس: خیابان 9 دی، در جوار حرم شاهچراغ، کوچه هفت پیچ، محله سرباغ
-
خانه ضیائیان شیراز
خانه ضیائیان در محله سنگ سیاه بنا شده است. این خانه متعلق به یکی از اشخاص نام دار شهر به نام ضیایی بوده است. قدمت این خانه به دوران قاجار برمیگردد تا به امروز نیز خانه ضیائیان هنوز پابرجا است. گفته میشود این خانه بیشتر از 100 سال قدمت دارد. یکی از ویژگیهای این خانه زیبایی در عین سادگی است؛ چرا که خانه ضیائیان عاری از هرگونه تزیینات اعیانی و همین ویژگی زیبایی منحصربهفردی را به این مکان میدهد. نکته قابل توجه این بوده که در این خانه از هنر کاشیکاری هفترنگ استفاده شده و این عمل زیبایی خاصی را به خانه داده است؛ به طوری که در هنگام بازدید از خانه محو هنر نقش بسته شده روی کاشیها خواهید شد. شاهنشین، اتاقهای چهاردری و سهدری، ایوان، مطبخ، حمام، سرداب و… بخشهای مختلف این عمارت هستند.
آدرس: منطقه ۸ شهرداری، محله تاریخی سنگ سیاه، خیابان قاآنی شمالی، کوچه مقنیها
سخن پایانی
در این مطلب سعی شد تا شما را با برخی از خانههای تاریخی شیراز آشنا کنیم. اگر در طی خواندن این مطلب برای شما هرگونه سوالی پیش آمد، میتوانید برای یافتن پاسخ، پرسش خود را با کارشناسان ما در الماس تریپ ارتباط برقرار کنید.