حرم شاه عبدالعظیم حسنی

آنچه در این مقاله میخوانید :
تصویر حرم شاه عبدالعظیم حسنی

یکی از معروف‌ترین زیارتگاه‌های ایران که قدمت بسیاری داشته و همگان با نام آن آشنا هستند، حرم شاه عبدالعظیم حسنی (ع) است. این حرم در شهر زیبای ری واقع شده و همانند حرم امامزاده صالح بین عموم مردم بسیار محبوب و ارجمند است.

از حرم عبدالعظیم به عنوان قبله تهران نیز یاد می‌شود که از عزاداری‌های محرم آن اغلب افراد خاطرات معنوی بسیاری دارند. تاریخچه این حرم نیز مانند امام زاده یحیی تهران به نوبه خود بسیار خواندنی و جالب است؛ پس اگر شما نیز علاقه‌مند به آشنایی بیشتر با این حرم و تاریخچه آن بوده و مایل هستید تا بدانید شاه عبدالعظیم حسنی کیست در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

 

معرفی حرم شاه عبدالعظیم حسنی

تصویر گنبد و گلدسته حرم شاه عبدالعظیم حسنی

آرامگاه عبدالعظیم حسنی یکی از آرامگاه‌های معروف و در عین حال بسیار قدیمی است که در جنوب تهران و در شهر ری واقع شده است. بسیاری از مردم این حرم را با نام شابدالعظیم می‌شناسند که جایگاه ویژه‌ای بین عموم مردم ایران دارد. از این آرامگاه به عنوان قبله تهران یاد می‌شود و قدمت آن همچون امامزاده داوود به دوران صفوی و قاجار باز می‌گردد.

حرم شاه عبدالعظیم حسنی دارای مساحت زیادی بوده و از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است. یکی از جاذبه‌های دیدنی این حرم بازار شاه عبدالعظیم است که در کنار حرم واقع شده و اکثریت مردم پس از زیارت سری به این بازار و زیبایی‌های آن می‌زنند.

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های حرم شاه عبدالعظیم حسنی تهران معماری زیبای آن است که تلفیقی از هنر معماری ایرانی و اسلامی است. معماری خاص و منحصر به فرد این آرامگاه گردشگران زیادی را از داخل و خارج از ایران به سمت خود جذب می‌کند. ساختمان اصلی این بارگاه به صورت چهار ضلعی بوده و تمام بخش‌های داخلی آن با هنر آینه کاری مزین شده است. جالب است بدانید که این حرم در ابتدا فقط دارای یک صحن و بنای اصلی بوده و در طول زمان به خصوص در دوران قاجار اکثر بخش‌های امروزی به این بارگاه افزوده شد. حرم شاه عبدالعظیم حسنی شهر ری در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۳۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

 

بخش‌های مختلف حرم شاه عبدالعظیم حسنی

تصویر حرم شاه عبدالعظیم حسنی

آستان مقدس شاه عبدالعظیم از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است. بنای اصلی حرم تشکیل شده از رواق‌ها، ایوان‌ها، صحن‌ها و مساجد گوناگون است که پیرامون این زیارتگاه واقع شده‌اند. در ادامه قصد داریم تا قسمت‌های مختلف این زیارتگاه را به شما معرفی کنیم.

 

۱- آستان مقدس شاه عبدالعظیم حسنی

آستان مقدس این آرامگاه از چهار طاق به صورت مورب که اصطلاحا گوشواره نامیده می‌شود، تشکیل شده است. این سبک بنا در حقیقت مربوط به دوره سلجوقی بوده و تمام قسمت‌های داخلی با آینه کاری‌های زیبا تزیین شده است. یک مسجد زنانه در شرق و مسجد مردانه در قسمت غربی حرم واقع شده و مقبره ناصرالدین شاه نیز در قسمت جنوبی آستان قرار دارد.

 

۲- ضریح شاه عبدالعظیم حسنی

ضریح حرم شاه عبدالعظیم یادگاری از دوران فتحعلی شاه و از جنس نقره است. این ضریح روی پایه‌ای از سنگ مرمر به ارتفاع ۲۵ سانتی متر قرار گرفته است. در سال‌های بعد این ضریح مجدد مورد بازسازی قرار گرفت و به مقدار نقره آن افزوده شد. این ضریح اثری از استاد غلامحسین اقلیما و حاج محمد صنیع خاتم است که در سالهای ۱۳۳۷ تا ۱۳۴۰ ساخته شد.

 

۳- صندوق شاه عبدالعظیم حسنی

یکی از قدیمی‌ترین آثار تاریخی بارگاه شاه عبدالعظیم صندوق آن است که به دستور یکی از وزرای قرن هشتم هجری قمری به نام خواجه نجم الدین محمد ساخته شد. اگر به دیدن این صندوق رفته باشید مشاهده می‌کنید که در چهار طرف آن آیات قرآن به خط نسخ و ثلث برجسته حک شده است. جالب است بدانید که این صندوق از چوب‌های عود، ترنج، گردو و نوفل ساخته شده است.

 

۴-گنبد و مناره شاه عبدالعظیم حسنی

اگر بخواهیم به ساخت اولین گنبد این آرامگاه بازگردیم باید گفت که اولین گنبد توسط علویان طبرستان به شکلی ساده ساخته و در عصر آل بویه تغییراتی روی آن صورت گرفت. در دوره سلجوقی این گنبد ساده به یک گنبد باشکوه تبدیل شد که در حقیقت همان گنبد امروزی است. گنبد اولیه به شکل مخروطی و ساده بوده و سپس به شکل مدور تغییر یافت. در زمان ناصرالدین شاه و به دستور ایشان دو مناره بزرگ و بسیار باشکوه نیز در ایوان شمالی احداث شد که ارتفاع آن‌ها از کف به ۳۳ متر می‌رسد. در قدیم صدای اذان از این مناره‌ها با گوش می‌رسید.

 

دسترسی به حرم شاه عبدالعظیم حسنی

اگر شما نیز مایل به زیارت این حرم هستید، ولی نمی‌دانید حرم شاه عبدالعظیم حسنی کجاست باید گفت که آدرس حرم شاه عبدالعظیم حسنی در شهر ری بزرگراه شهید رجایی، پل شهید آوینی، بلوار سلمان فارسی واقع شده است. آدرس دوم مربوط به ورودی شرقی آن است که برای رسیدن به این ورودی باید به خیابان فدائیان اسلام شهرری بروید.

اگر مایل هستید که بدانید حرم شاه عبدالعظیم حسنی چه ساعتی باز است باید گفت که زیارت این حرم دارای محدودیت ویژه‌ای نبوده و شما می‌توانید در نیمه نخست سال یک ساعت قبل از اذان صبح تا سی دقیقه بامداد و در نیمه دوم سال یک ساعت قبل از اذان صبح تا ساعت ۲۲ و نیم بامداد مراجعه کنید. این حرم در ایام تعطیلی به صورت یکسره باز است.

این مورد را نیز در نظر داشته باشید که دسترسی به حرم شاه عبدالعظیم حسنی با مترو نیز امکان پذیر است.

 

سخن پایانی

شاه عبدالعظیم حسنی یکی از آرامگاه‌های بسیار ارجمند و محبوبی است که عموم مردم ایران با آن آشنایی دارند. عبدالعظیم حسنی در حقیقت در شهر مدینه و در زمان امام هفتم متولد شدند که قدمت بارگاه شان به دوران صفوی و قاجار باز می‌گردد. در این مطلب شما را با این بارگاه زیارتی و قسمت‌های مختلف آن آشنا کردیم برای دیدن تصاویر حرم شاه عبدالعظیم حسنی و اطلاعات کامل‌تر از تاریخچه این حرم می‌توانید به الماس تریپ مراجعه کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن

رزرو از میان بیش از 500 هتل در مشهد