خانه تیمورتاش یکی از خانههای بسیار قدیمی و موزههای تهران است که از دوران قاجار برجای مانده و همچنین یک مکان عالی برای دوستداران تاریخ است. همانطور که میدانید در شهر تهران موزههای متعددی با موضوعات مختلف موجود است، اما موزه جنگ یک موزه تخصصی است که در بنایی تاریخی به نام خانه تیمورتاش واقع شده است.
ساختمان موزه جنگ که با نام خانه تیمورتاش نیز شناخته میشود به عنوان یکی از جاهای دیدنی تهران به شمار میرود. این موزه در مجموعه کاخهای باغشاه قرار دارد. قدمت خانه تیمورتاش نیز همانند کاروانسرا خانات تهران به دوران قاجار باز میگردد. اگر شما نیز مایل به دانستن اطلاعات بیشتر در مورد این موزه و مکان آن هستید در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
معرفی خانه تیمورتاش
موزه جنگ که به نام خانه تیمورتاش نیز شهرت دارد در ضلع شمال غربی مجموعه کاخهای باغشاه واقع شده است. معماری منحصر به فرد این موزه که تلفیقی از سه نوع معماری ایرانی، روسی و هندی بوده جلوه بی نظیری به آن بخشیده است. این عمارت در حقیقت متعلق به زمان ناصرالدین شاه قاجار بوده، اما در طول زمانهای مختلف دچار تغییراتی شده است.
خانه تاریخی تیمورتاش دارای دو طبقه است که هر طبقه، طول کف تا سقف آن، متفاوت است.
همانند موزه مقدم شما با ورود به این خانه تاریخی، محو آینه کاریهای نفیس آن خواهید شد که در سقف تالار اصلی کار شده است. علاوه بر آن گچبریهای ظریف و زیبایی که در سر ستونها و سایر قسمتهای داخلی بنا کار شده، بسیار جالب و چشم نواز است.
در و پنجرههای این عمارت از چوب ساخته شده و با داشتن فرم و اشکال خاص، جلوه زیبایی به نمای عمارت بخشیده است.
بخشهای مختلف خانه تیمورتاش
ساختمان اصلی خانه تیمورتاش در تهران از دو طبقه به همراه یک زیرزمین تشکیل شده است. هنگام ورود به این موزه میتوانید به نقشه خانه تیمورتاش دسترسی کامل داشته باشید. هنگام ورود به موزه، برای دیدن سلاح و ادوات جنگ که از دوران صفویه، قاجار و پهلوی باقی مانده است به طبقه اول مراجعه کنید. این سلاحهای جنگی ساخت کشورهایی همانند آلمان، ایتالیا، انگلیس و شوروی است.
نمونههایی از قنیمتهای بجامانده از گذشته را در این مکان عبارت است از:
- باروتدان
- ذره بین نقشه خوانی
- دوربین جنگی
- کلت
- هفت تیر
- مسلسل
- موشک
در طبقه دوم موزه جنگ تندیسهایی از شهدای ایرانی همچون ابراهیم همتی، عباس بابایی و و سرلشگر فلاحی مشاهده میکنید. معماری این طبقه بسیار زیباتر و چشم نوازتر از طبقه اول بوده و دارای سقف آیینه کاری شده با پنجرههای رنگی است که فضایی آرامش بخش و دل انگیز به محیط بخشیده است.
خانه تیمورتاش همچنین دارای یک زیر زمین قدیمی است که به آن در قدیم، آب انبار میگفتند. امروزه این زیرزمین با نورپردازیهای فوق العاده بسیار جلوه بهتری پیدا کرده و جالب است بدانید کافههای کوچکی نیز در زیر زمین این خانه دایر شده است.
مسیر دسترسی و ساعات بازدید از خانه تیمورتاش
موزه جنگ تهران در خیابان کارگر جنوبی واقع شده است که برای دسترسی به آن می توان از مترو استفاده کرد. ایستگاه مترو میدان حر در خط دوم روبه روی درب مجموعه قرار دارد که به راحتی میتوانید به آن دسترسی داشته باشید. شما همچنین میتوانید از خودرو شخصی برای رفتن به موزه خانه تیمورتاش استفاده کنید تنها کافیست از سمت میدان باستان به خانه تاریخی تیمورتاش دسترسی پیدا کنید. اما باید توجه داشته باشید که این موزه در طرح ترافیک تهران قرار دارد.
جالب است بدانید که از پارکینگ این مجموعه برای پارک خودرو های شخصی تنها می توانید روزهای دوشنبه و جمعه به صورت رایگان استفاده کنید. ایستگاه بیآرتی آذربایجان خط ۴ نیز نزدیکترین ایستگاه بیآرتی به موزه جنگ است که تا خانه تیمورتاش تنها به اندازه ۱۰ دقیقه پیادهروی فاصله دارد. خانه تیمورتاش ساعات بازدید محدودی دارد. برای این منظور شما میتوانید تنها دوشنبهها از ساعت ۱۴ تا ۱۸ و جمعهها ۹ تا ۱۸ امکانپذیر است. در ساعات بازدید از موزه جنگ امکان عکس برداری نیز مجاز است.
آدرس خانه تیمورتاش: خیابان کارگر جنوبی – میدان پاستور – روبروی مترو میدان حر
تاریخچه خانه تیمورتاش
خانه تیمورتاش یکی از عمارتهای قدیمی به جا مانده از دوران قاجار است که اولین نام آن عمارت سردار محتشم بود. بعد از سقوط حکومت قاجار و روی کار آمدن حکومت پهلوی این خانه هم مانند سایر اموال و املاک قاجاری توسط افراد پهلوی خریداری شد. عبدالحسین تیمورتاش این خانه را با هدف استفاده شخصی از سردار محتشم بختیاری، از فرماندهان دوره قاجار خریداری کرد و بعد از خرید در آن زندگی میکرد.
تیمورتاش یکی از قدرمندترین مردان در زمان خودش بود و با توجه به نقشی که در از بین بردن حکومت قاجار و روی کار آوردن حکومت پهلوی داشت از یک جایی به بعد قدرت گیری او باعث نگرانی رضا شاه بود که به همین منظور دستور زندانی کردن آن را در سال ۱۳۱۲ صادر شد. تمامی اموال او از جمله خانه تیمورتاش توسط دولت مصادره و سپس به ارتش واگذار شد و با ساخت عمارتی بزرگ روبروی آن در مرداد سال ۱۳۱۴ به دانشگاه جنگ تبدیل شد.
سخن پایانی
یکی از زیباترین موزههای پایتخت موزه جنگ است که در حقیقت یک موزه تخصصی برای بازدید از ابزارهای جنگی محسوب میشود. ابزارهای جنگی موجود در این موزه تاریخچه پیشرفت نظامی کشور را به بازدید کنندگان نشان میدهد. جالب است بدانید انواع سلاحها و ابزار جنگی موجود در موزه جنگ با توضیحات کامل به همراه پلان خانه تیمورتاش در ورودی خانه قرار داده شدهاند.