بازار وکیل یکی از مراکز تجاری شیراز محسوب میشود و به عنوان یک بنای تاریخی، بازدیدکنندگان را با فرهنگ و رسوم مردم آن زمان آشنا میکند. همانطور که احتمالا میدانید در شیراز تعداد زیادی از بناهای تاریخی، مقبرهها، باغهای دلانگیز و موزههای متنوع وجود دارد که همگی مورد توجه گردشگران قرار میگیرند. اگر قصد سفر به شیراز دارید در ادامه همراه الماس تریپ باشید تا با بازار وکیل شیراز آشنا شوید.
معرفی بازار وکیل شیراز
برای معرفی بازار وکیل شیراز ابتدا باید بگوییم که یکی از مشهورترین بازارهای تاریخی و سنتی ایران است که به دستور کریم خان زند بنا شده است. این بازار در مرکز شهر شیراز قرار گرفته و به عنوان یکی از جاهای دیدنی شیراز مورد توجه بسیاری از مسافران قرار میگیرد. تقریباً هر کسی که یکبار به شیراز سفر کرده برای بازدید به بازار وکیل رفته است. جالب است بدانید که درگذشته خرید و فروش کالاهای داخلی و خارجی در این بازار و صورت میگرفت؛ به همین خاطر بازار وکیل شیراز جای انجام تمام امور بازرگانی بوده است.
بازار وکیل شیراز کجاست؟
همانطور که میدانید علاوهبر بازار مسگرهای شیراز، یکی از جذابترین مکانهای دیدنی شیراز بازار وکیل بوده که دسترسی به آن خیلی راحت است؛ زیرا ورودیهای متفاوتی دارد. راههای دسترسی بازار وکیل شیراز باعث شدند تا مسافران خیلی راحت خود را به آنجا برسانند. در واقع شما از خیابانهای زند، طالقانی و لطفعلی خان زند میتوانید خود را به این بازار برسانید. البته لازم به ذکر است که ورودی اصلی بازار وکیل در ضلع شرقی میدان شهرداری قرار دارد. با توجه به این که بازار وکیل از نظر موقعیت مکانی در مرکز شهر قرار دارد؛ بنابراین میتوان از وسایل نقلیه عمومی برای رسیدن به آن نیز استفاده کرد.
ایستگاه مترو زندیه نزدیکترین ایستگاه مترو به این بازار است و تقریباً ۱۵ دقیقه پیادهروی دارد. البته شما میتوانید برای دسترسی به این بازار از اتوبوسهای داخل شهری نیز استفاده کنید و خود را به میدان شهرداری برسانید. اگر با خودروی شخصی به سفر رفتید و خواستید سری به بازار وکیل بزنید حتماً در نظر داشته باشید که مرکز شهر بسیار پرتردد و شلوغ است. برای دسترسی راحتتر به بازار وکیل شیراز آدرس آن را ذکر میکنیم:
آدرس بازار وکیل شیراز: ایران، استان فارس، شیراز، خیابان زند، ضلع شرقی میدان شهرداری
تاریخچه بازار وکیل شیراز
در تاریخچه بازار وکیل شیراز آمده است کریم خان زند وقتی که به شهر لار میرود از بازار قیصریه دیدن میکند و سپس تصمیم میگیرد در شیراز نیز یک بازار و محل برای تجمع امور اقتصادی بنا کند. به همین خاطر در سال ۱۱۷۲ هجری قمری دستور ساخت بازار وکیل شیراز صادر شد و سپس در سال ۱۱۹۳ هجری قمری ساخت آن به پایان رسید. پس از اتمام ساخت بازار وکیل، حجرههای بازار وکیل برای انجام تمام امور بازرگانی، امور صرافی و خرید و فروش کالاهای خارجی و داخلی اختصاص داده شد و به عنوان یک مرکز اقتصادی در ایران فعالیت داشت.
از سنگهای بزرگ برای ساخت این بازار استفاده شده است. در وسط بازار یک چهارسوی با سقف بسیار بلند وجود داشت. در ایران تعداد بسیار کمی از بازارها بدین شکل بنیانگذاری شدند. در این بازار وقتی وارد میشوید تا به چهارسوی آن برسید ۴۱ طاق وجود دارد که آن را با نام بازار بزازان معرفی میکنند. در این بخش سماور، بلور فروشی و خیاطی نیز مشاهده میشود. بازار دیگر آن دارای ۴۶ طاق بوده که با نام بازار کلاهدوزان معروف است، در آن جا نیز اصناف مختلف فعالیت دارند.
ساختار بازار وکیل شیراز چگونه است؟
بازار وکیل مانند سایر بازارهای سنتی به خاطر مشاغلی که آنجا فعالیت داشتند با نامهای خاصی شناخته شده است مثل بازار مسگرها، بازار بزازان، بازار کلاهدوزها و اسامی دیگر. امروزه نیز با وجود امور اقتصادی و داد و ستدهایی که در این بازار وجود دارد هنوز هم مانند قدیم بوده و روح اصلی بازار باقی مانده است. با تابلوهای راهنما بخشهای گوناگون این بازار مثل بازار وکیل جنوبی و بازار روحالله نشان داده میشوند تا مسافران و گردشگران خیلی راحتتر بتوانند به این بخشها دسترسی داشته باشند.
آشنایی با معماری بازار وکیل شیراز
در ساخت بنای بازار وکیل شیراز از متریالی چون گچ، آجر و آهک استفاده شده است. تمامی ستونهایی که در این ساختمان مشاهده میکنید از جنس سنگ تراشیده است. به همین خاطر این بنا کاملاً مستحکم است. ارتفاع سقف چهارسوق بازار حدوداً ۱۱ متر بود، اما در حال حاضر به خاطر خاکریزی کف بازار ارتفاع آن به ۱۰ متر کاهش پیدا کرده است. چهار بازار دیگر از این سقف نشات میگیرند. زیر سقف چهارسوق بازار یک حوض مرمرین بزرگ بود که توسط یک آبراه پر میشد. امروزه به خاطر بالا آمدن سطح بازار این حوض مرمرین دیگر وجود ندارد اما آبراه آن همچنان جاری است.
جالب است بدانید که در موازات با بازار ترکش دوزها یعنی در ضلع جنوبی چهارسوق، یک بازار دیگر وجود دارد که ورودی آن در مسجد وکیل بوده و معروف به بازار شمشیرگرها است. در این بازار ۱۱ جفت مغازه فعال وجود دارد.
با توجه به این که ارتفاع سقف طاق زیاد است، بنابراین سیستم تهویه هوا به خوبی عمل میکند و این کار توسط بادگیرهایی ساده انجام میشود. یکسری دریچه و روزنه در زیر سقف وجود داشتند که میتوانستند هوا و نور کافی را در بازار پخش کنند. البته پس از مرمت و بازسازی این روزنهها بسته شدند اما هنوز هم دریچههایی در بالای مغازهها وجود دارد که کار تهویه هوا و رساندن روشنایی را انجام میدهند.
خرید از بازار وکیل شیراز
در حال حاضر در بازار وکیل شیراز انواع کالاهای ایرانی و وارداتی به فروش میرسند. از جمله کالاهایی که میتوان در این بازار خریداری کرد، انواع فرشهای دستباف و ماشینی ایرانی، پارچه و زیورآلات سنتی است. به طور کلی باید بگوییم که درصد بیشتری از این بازار مشغول خرید و فروش فرش و پارچه هستند. توصیه میکنیم، اگر به بازار وکیل رفتید، حتماً از سرای مشیر بازدید کنید. علاوهبر معماری بسیار زیبایی که این قسمت دارد، در آنجا انواع صنایع دستی و زیورآلات سنتی و ایرانی عرضه میشوند که میتوانید یک خرید به یادماندنی داشته باشید.
همانطورکه ذکر شد در بازار وکیل شیراز مشاغل مختلفی فعالیت دارند که هدف آنها عرضه اقلام مصرفی مردم است. با توجه به این که درصد بیشتری از مغازههای موجود در این بازار به فروش فرش مشغول هستند؛ بنابراین شما میتوانید با اطمینان خاطر انواع فرشهای ماشینی و دستباف لوکس را از آنجا تهیه کنید. همچنین برای خرید سوغاتی و صنایع دستی و سنتی این بازار در اولویت قرار دارد. توصیه میکنیم برای خرید آنها سری به سرای مشیر در بازار وکیل بزنید. در ادامه انواع محصولاتی که میتوانید از این بازار تهیه کنید را ذکر میکنیم.
- عرقیات: از قدیم الایام تا به حال شهر شیراز با شکوفههای ترنج شناخته شده است. به همین خاطر بسیاری از گردشگران وقتی به این شهر سفر میکنند، به دنبال خرید عرقیات طبیعی هستند که همگی آنها در بازار وکیل موجود است. توصیه میکنیم عرق پونه کوهی و خلال نارنج را به هیچ وجه از دست ندهید.
- پارچه: پارچههایی که در این بازار عرضه میشوند با طرحهای بسیار زیبا و رنگارنگ هستند. این پارچهها مناسب برای دوخت لباسهای سنتی بسیار شیک خواهند بود.
- صنایع دستی: از جمله مهمترین صنایع دستی شهر شیراز قلمزنی است که در بازار وکیل میتوانید بهترین و بینظیرترین آنها را خریداری کنید.
- خوراکی: در بازار وکیل بسیاری از مغازهها مشغول به فروش خوراکیهای خوشمزه و لذیذ هستند. از جمله خوراکیهای پرطرفداری که میتوانید از آنجا خریداری کنید کلوچه، حلوای مسقطی و نان برنجی است که مناسب برای سوغاتی دادن نیز هستند.
ساعات بازدید بازار وکیل شیراز
اگر قصد رفتن به بازار وکیل را دارید ابتدا باید از ساعت کاری آن مطلع شوید؛ زیرا بازار وکیل شیراز ساعت کاری مشخصی دارد. معمولاً از ساعت ۹ صبح مغازههای بازار شروع به کار میکنند و در نیمه اول سال تا ساعت ۱۰ شب و در نیمه دوم سال تا ۷ شب مشغول به فعالیت هستند. لازم به ذکر است که در تعطیلات رسمی مثل شبهای قدر شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر (ص)، تاسوعا و عاشورا، اربعین، شهادت امام جعفر صادق (ع) و رحلت امام خمینی (ع) مجموعه تعطیل خواهد بود. البته در روزهای جمعه نیز تعدادی از مغازهها بسته هستند
.
-
چه زمانی برای بازدید از بازار وکیل مناسب است؟
بسیاری از گردشگران وقتی قصد سفر به شیراز را دارند این سوال برایشان پیش میآید که بهترین وقت بازدید از این شهر و جاذبههای گردشگری آن چه زمانی است؟ پاسخ این سوال را در این بخش خواهیم داد. اگر میخواهید در روزهای خلوت سال و به دور از شلوغی زیاد از مکانهای گردشگری از جمله بازار وکیل شیراز دیدن کنید بهتر است سفر خود را به فصل پاییز و زمستان موکول کنید. با این حال نمیتوان از زیبایی شیراز در فصل بهار و تابستان چشمپوشی کرد. البته گردشگران برای سفر باید به اوقات فراغت خود نیز توجه داشته باشند تا بتوانند بهترین زمان سفر را تعیین کنند.
سخن پایانی
در مطالب فوق ما هر آنچه لازم بود در مورد بازار وکیل شیراز بدانید را ذکر کردیم. توصیه میکنیم در سفر به شیراز حتماً زمانی را برای بازدید از بازار وکیل شیراز در نظر بگیرید تا بتوانید علاوهبر بازدید از یک مکان تاریخی و سنتی، برای دوستان و آشنایان خود از صنایع دستی و محصولات بسیار با کیفیت آنجا سوغاتی بخرید. اگر قصد سفر به شیراز را دارید، میتوانید از تورهای متنوع الماس تریپ با خدمات ویژه مثل پشتیبانی ۲۴ ساعته، قیمت مناسب و اقتصادی بهره ببرید.