حافظیه شیراز

آنچه در این مقاله میخوانید :
تصویر کلی از نمای حافظیه شیراز

حافظیه شیراز که محل قرارگیری آرامگاه حافظ است، امروزه یکی از محبوب‌ترین و مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری شیراز محسوب می‌شود. خواجه شمس‌الدین محمد حافظ شیرازی که به لسان الغیب نیز معروف است، شاعر قرن هشتم بوده که غزل‌های وی کاملاً معروف و شهره خاص و عام هستند. حافظ شخصیت جهانی دارد و به همین دلیل، گردشگران ایرانی و خارجی زیادی هر ساله از این آرامگاه دیدن می‌کنند؛ همچنین طراحی و معماری خاص این آرامگاه را نباید نادیده گرفت که به همین علت، در ادامه قصد داریم شما را با تاریخچه، آدرس، سبک معماری و دلیل اهمیت این مقبره بیشتر آشنا کنیم. در اطراف آرامگاه حافظ بسیاری از جاذبه‌های گردشگری دیگری را هم می‌توان برای بازدید انتخاب کرد.

تصویر مقبره حافظیه شیراز

تاریخچه حافظیه

همان‌طور که قبل از بازدید باغ دلگشا شیراز به تاریخچه آن توجه نشان می‌دهید، در مورد تاریخچه چه می‌دانید و این‌گونه اطلاعات حافظیه شیراز را تکمیل کنید. تاریخچه حافظیه شیراز به آن‌جا شروع می‌شود که بعد از فوت شاعر بلند پایه ایران، یعنی حافظ در سال 791 یا 792 هجری قمری در خاک باغ مصلی، آرامگاهی ساخته شد. 65 سال بعد از وفات حافظ، میرزا ابوالقاسم گرگانی تغییراتی روی آرامگاه این شاعر بلند پایه توسط وزیر خود، فردی به نام شمس‌الدین محمد یغمایی اعمال کرد. ساخت عمارتی گنبدی شکل روی قبر حافظ اولین و مهم‌ترین تغییری است که مقبره حافظ به چشم دید.

سپس در قسمت جلویی این عمارت به ساخت حوضی بزرگ پرداختند و رودخانه رکن آباد، آب این حوض را تأمین می‌کرد. این عمارت در روزهای ابتدایی قرن یازدهم هجری در زمان سلطنت شاه عباس به وجود آمد و سپس در دوره نادر شاه افشار دوباره تعمیراتی در آن انجام گرفت، اما در دوره کریم خان قابل قبول‌ترین مرمت را روی این عمارت، اعمال کردند.

 

 تعمیرات آرامگاه حافظ در دوره زندیه

 در دوره زندیه و در سال 1389 هجری قمری با توجه به سبک معماری این دوره تالار را با 4 ستون سنگی از طرف شمال و جنوب ساختند که فضای بازی را به وجود آوردند؛ همچنین در طول 2 طرف این عمارت هم 2 اتاق ساخته شد و طرحی روی مقبره حافظ ایجاد شد. 4 ستون در اطراف این آرامگاه دیده می‌شوند که ارتفاع این 4 ستون 5 متر بوده و با نقوش مختلف و خاص خود، خودنمایی می‌کنند. کریم خان از سنگ مرمر برای ساخت سنگ قبر خواجه استفاده کرده است و دو غزل از غزل‌های حافظ هم به خط نستعلیق به صورت حجاری شده روی سنگ قبر مشاهده می‌شود، طهماسب میرزا، فرهاد میرزا و اردشیر جمله افرادی بودند که در حکومت زندیه به تعمیر و مرمت این مجموعه پرداختند. به این شکل است که امروزه حافظیه به یکی از زیباترین جاهای دیدنی شیراز تبدیل شده است.

تصویر نقش و نگار داخل حافظیه

حافظیه شیراز کجاست؟

باغ ارم شیراز یکی از مکان‌های مهم گردشگری است ولی حافظیه شیراز کجاست، یکی از سؤالات متداول کاربران از این مجموعه است. حافظیه در منطقه ۳ شهر بهارنارنج قرار گرفته است. شما در خیابان حافظیه مابین چهارراه ادبیات و حافظیه دقیقاً روبه‌روی ورزشگاه حافظیه می‌توانید این مکان تاریخی- فرهنگی را برای بازدید خود انتخاب کنید.

 حتی بعد از بازدید از این مکان می‌توانید ۳ دقیقه پیاده‌روی را برای رسیدن به دروازه قرآن هم در نظر بگیرید. بعد از دروازه قرآن، باغ موزه هفت تنان هم جاذبه‌های منحصر به فرد خود را به رخ می‌کشند. در مورد مسیرهای دسترسی به این مکان تاریخی، اتوبوس و مترو هر کدام به شکلی به کار می‌آیند. اتوبوس جزء وسایل نقلیه بسیار کارآمدی هستند که شما از طریق پایانه شهید دستغیب در بلوار نارنجستان و پایانی نمازی در میدان گلستان می‌توانید خود را به حافظیه برسانید. در هر ایستگاه مترویی که شما سوار شوید، باید در ایستگاه زندیه، مترو را ترک کنید.

حافظیه شیراز ساعت بازدید خود را از شنبه تا پنجشنبه از ساعت 8 الی 22 و در پنج شنبه و جمعه از ساعت 8 الی 23 برای بازدید اعمال می‌کند. به هر حال حافظیه شیراز ساعت کار خود را به گونه‌ای برگزیده تا مردم به صورت ۲۴ ساعته بتوانند از این مکان فرهنگی و تاریخی بدون دغدغه دیدن کنند.  

 

معماری حافظیه شیراز

حافظیه شیراز از 2 بخش اصلی تشکیل شده که می‌توان گفت 2 صحن جنوبی و شمالی را این مکان از آن خود کرده است. تالاری 56 متری از ستون‌های سنگی با ارتفاع 5 متر قرار گرفته است که می‌توان گفت 2 بخش شرقی و غربی هم به جز این 2 صحن وجود دارند. قسمت غربی حافظیه هم بسیاری از قبور عرفا و شعرای ادوار مختلف در این قسمت قرار گرفته است. بخش غربی و شرقی بیشتر مورد استقبال و بازدید قرار می‌گیرد. البته این مجموعه تغییرات زیادی را به خود دیده است که بارزترین تغییرات 65 سال پیش روی مقبره گنبدی شکل این مجموعه اعمال شده است.

ساخت مقبره جدید در دوره کریم خان هم از جمله تغییرات اصلی به شمار می‌آیند و می‌توان گفت قسمت شمالی حافظیه نمادی از دنیای ملکوت است که با هشت درب ورود و خروج شما می‌توانید این نماد را در نظر بگیرید؛ همچنین آرامگاه در بخش جنوبی حافظیه به دنیای مادی اشاره می‌کند.

 

مقبره حافظ

چنانچه در مورد سنگ مزار حافظیه شیراز صحبت کنیم، باید بیان شود که یک ابعاد 60 در 50 متر را در صحن شمال به  اختصاص داده بود؛ اما در حال حاضر در قسمت بالایی قبر با توجه به یک ارتفاع مشخص ستون سنگی یکپارچه به صورت 5 متری ساخته شده است که در دوره کریم خان این تغییرات به وجود آمدند. سطح خارجی گنبد را ورقه‌های ترک ترکی، مس، درویشان و کلاه قلندران پوشانده است و همچنین با کاشی‌های رنگی شما می‌توانید تزیینات روی بارگاه را مشاهده کنید. 

آرامگاه حافظ در حالت کلی خود نماد خورشید است و رنگ‌های عرفانی برای ساخت آرامگاه به کار رفته‌اند را هم نمی‌توان نادیده گرفت. رنگ آبی فیروزه‌ای نماد بهشت، سرخ ارغوانی نماد شراب ازلی، سیاه و سفید نماد شب و روز و قهوه‌ای سوخته نماد خاک است. اگر دقت کنید نمای خارجی آرامگاه به صورت گنبدی شکل کلاه ترک درویشی را به نمایش می‌گذارد که یادآور نماد آسمان است. با توجه به این موارد، باعث می‌شود تا شما با معماری متفاوت حافظیه شیراز بهتر و بیشتر آشنا شوید.

 

چرا حافظیه یک مکان گردشگری مهم  در شیراز است؟

دلیل اهمیت حافظیه شیراز می‌تواند این باشد که این مکان، محل دفن یکی از بزرگ‌ترین شاعران ایرانی یعنی حافظ است. این آرامگاه به واسطه موقعیت مکانی عالی خود، فضایی خاص، خارق‎العاده و آرامش‌بخش را به وجود می‌آورد و نکته حائز اهمیت دیگر این است که علاوه بر حافظ عارفان و شعرای دیگری نیز در این مکان به خاک سپرده شده‌اند و شما می‌توانید به جاذبه‌های دیدنی دیگری در اطراف حافظیه هم دسترسی داشته باشید.

 

خیابان حافظیه

 خیابان حافظیه یکی از زیباترین خیابان‌های شیراز است که حتی پیاده‌روی در این خیابان هم می‌تواند بسیار لذت‌بخش باشد. یکی از جاذبه‌های دیدنی خیابان حافظیه باغ جهان نما شیراز است که می‌توان گفت باغ جهان نما صد درصد به واسطه بافت سنتی و قدیمی خود می‌تواند یکی از زیباترین باغ‌هایی باشد که شما می‌توانید برای بازدید خود انتخاب کنید. سبک معماری این باغ به دوره زندیه برمی‌گردد که مساحتی بیش از ۴۰ هزار متر مربع را به خود اختصاص داده بود.

 توجه داشته باشید که این باغ در دوره کریم خان مرمت شده و شما را با یک باغ هشت ضلعی سنگی و خشتی روبرو می‌شوید که در حال حاضر وسعت این باغ ۲۸ هزار متر مربع در نظر گرفته شده است که ۳۵۰۰ متر مربع آن به فضای سبز اختصاص دارد. حافظیه و سعدیه شیراز جزء پربازدیدترین مجموعه‌های گردشگری شیراز به شمار می‌آیند.

 

موزه سنگی هفت تنان

موزه سنگی هفت تنان هم یکی‌دیگرازجاذبه‌هایی است که شاید حافظیه شیراز عکس جذابی داشته باشد و شما را ترغیب کند ولی این باغ موزه هم زیبایی‌های خاص خود را دارد.

در قسمت شمالی آرامگاه حافظیه شما می‌توانید با باغ هفت تنان روبرو شوید که این باغ موزه یکی از قدیمی‌ترین باغ موزه‌هایی است که در شیراز وجود دارد و محال است که افراد در هنگام بازدید از حافظیه به این باغ موزه مراجعه نکنند. 7 مقبره از 7 عارف معروف مشهور در این باغ وجود دارد و به همین دلیل به آن موزه سنگی گفته می‌شود و سازمان میراث فرهنگی نام این باغ را باغ موزه سنگی برگزیده است. انواع کتیبه‌ها و سنگ‌های تاریخی را می‌توانید از قرن 11 هجری قمری در این مجموعه بیابید.

 

سخن پایانی

حافظیه شیراز یکی از زیباترین مکان‌های گردشگری است که به بررسی این مکان خارق‌العاده پرداخته‌ایم. امروزه با توجه به اهمیت جایگاه لسان الغیب در سراسر جهان، شما با گردشگران خارجی و داخلی زیادی رو‌برو می‌شوید و می‌توان گفت که بررسی تاریخچه، سبک معماری و موارد این‌چنینی دیگر به گردشگران این اجازه را می‌دهد تا با اهمیت این مجموعه تاریخی غنی بیشتر و شفاف‌تر آشنا شوید و بهتر است بدانید که با توجه به پیشرفت تکنولوژی امروزه دیگر کمتر کسی از خدمات آنلاین در این زمینه بی‌بهره مانده است و می‌توان به سادگی با یک سرچ کوتاه در مورد آدرس، ساعت بازدید و دیگر موارد این‌چنینی هم اطلاعات مفیدی را به دست آورد. برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاورین ما در این مجموعه در ارتباط باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن

رزرو از میان بیش از 500 هتل در مشهد