پاسارگاد کجاست میتواند سؤال بسیاری از کاربرانی باشد که به هر دلیل به شیراز و جاذبههای آن علاقه دارند و یا حتی میتواند سؤال آن دسته از کاربرانی باشد که در مورد کوروش کبیر و بناهای مربوط به وی کنجکاو هستند. بدون هیچ اغراقی، پاسارگاد یکی از مهمترین مجموعههای باستانی و جاهای دیدنی شیراز است که در استان فارس، سالانه گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به سوی خود جذب میکند. با این حال ما قصد داریم به صورت مختصر و مفید به بررسی محل پاسارگاد، تاریخچه و بخشهای مهم و معروف آن بپردازیم.
تاریخچه پاسارگاد
میتوان گفت منطقه پاسارگاد یک منطقه کاملاً باستانی است که قدمتی بسیار پیشتر از دوره هخامنشیان را به خود اختصاص داده است. در دورههای مختلف اسلامی، منطقه پاسارگاد به یکی از مناطق مهم و کلیدی برای حکومت بسیاری از سلسلههای حکومتی جایگاه مهمی را به خود اختصاص داده است و به همین دلیل است که یک منطقه باستانی حائز اهمیت برای ما ایرانیان به شمار میآید که قدمت تاریخی آن سبب اقتدار و افتخار ما شده است.
کوروش کبیر بنیانگذار حکومت هخامنشیان است که در 130 کیلومتری شمال شیراز امپراتوری خود را بنا نهاد. پاسارگاد نام منطقهای بود که در دشت مرغاب شهرستان مرودشت، توسط کوروش کبیر به وجود آمد. پاسارگاد را میتوان یک مجموعه در نظر گرفت که این مجموعه، اثرهای باستانی زیادی را درون خود جای داده است. این مجموعه در یونسکو هم به ثبت رسیده است. این منطقه، آرامگاه کوروش را در برگرفته است که حتی در منابع یونانی هم از این منطقه و مقبره سخن به میان آمده است.
بررسی بخشهای مجموعه پاساگارد
مقبره کوروش کبیر کجاست سؤال مهمی است که ما در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم. همانطور که گفته شد پاسارگاد یک مجموعه است که این مجموعه شامل بخشهای مختلفی است. ما در ادامه به این موضوع هم اشاره خواهیم کرد که کاخهای پاسارگاد کجاست و چه بخشهایی در این مجموعه بیشتر حائز اهمیت هستند.
مقبره کوروش کجاست؟
در مورد این مسئله که مقبره کوروش کبیر در کدام شهر است میتوان گفت، همانطور که اکثراً میدانیم، شهر مرودشت شیراز محل اصلی مقبره کوروش کبیر است. شهرستان مرودشت (Marvdasht County) از جمله شهرستانهای استان فارس است که در 40 کیلومتری شمال شهرستان شیراز واقع شده است. بعد از شیراز این شهرستان یعنی مرودشت یکی از مهمترین شهرستانهایی است که هرساله گردشگران زیادی را به سمت خود جذب میکند. مقبره کوروش کبیر در شهرستان مرودشت توانسته پتانسیل گردشگری این منطقه را افزایش دهد و به همین دلیل، میتوان گفت پاسارگاد یکی از مهمترین جاهای دیدنی استان فارس به شمار میآید که علاوه بر مقبره کوروش شما باغها و کاخهای زیادی را نیز میتوانید در مجموعه پاسارگاد البته در گذشته در نظر بگیرید که متاسفانه در حال حاضر این باغ و کاخها از بین رفتهاند. استان فارس، سعادت شهر استان فارس در کیلومتر ۲۰ جاده اصفهان شما با مجموعه پاسارگاد روبرو میشوید که گفتار نیک، پندار نیک و کردار نیک اعتقاد فراوانی دانش و در عملکرد خود به این اعتقاد خود هم پایبند بود. شاید برای شما هم سوال باشد که داخل مقبره کوروش چه شکلی است؟ در ادامه با یک تصویر درون مقبره کوروش را به شما نشان خواهیم داد:
بررسی آرامگاه کوروش کبیر
حال که به این موضوع آرامگاه کوروش کجاست اشاره کردهایم، بهتر است در مورد معماری این مقبره که جزء آثار مهم مجموعه پاسارگاد است هم با شما صحبت کنیم. معماری این مقبره یک حالت کاملاً ترکیبی دارد. به این شکل که شما را با معماری ایرانی، مصری و یونانی روبرو میکند. تا چندی پیش به این دلیل که از آرامگاه کوروش اطلاعاتی در دست نبود، به این مقبره، مقبره مادر سلیمان نبی گفته میشد. به این دلیل که افراد عادی توان ساخت چنین بناها و مقبرههایی را نداشتند و به همین خاطر تصور مردم این بوده است که ساخت چنین مقبرهای تنها از سلیمان نبی برای مادر خود برمیآید.
در دورههایی نظیر پارس، اتابکان و ایران مقبره کوروش را به نام مقبره مادر سلیمان میشناختند و امروزه اطلاعاتی که به دست آمده است، خود گواه این است که این مقبره متعلق به کوروش کبیر است. سبک معماری این مقبره کاملاً پلکانی بوده و تا حدودی شما را به یاد عبادتگاههای زیگورات میاندازد.
در مورد قدمت این مقبره اگر بخواهیم با شما صحبت کنیم، به 530 تا 540 قبل از میلاد میتوان قدمت این مکان را اختصاص داد. سال 1820 تحقیقاتی صورت گرفت که این مقبره بهعنوان آرامگاه کوروش کبیر معرفی شد. جنس مصالح بهکاررفته در این آرامگاه، سنگ آهک سفید است که ارتفاعی 11 متری را میتوان در نظر گرفت. هیچگونه تجملاتی برای این معماری این مقبره نمیتوان در نظر گرفت و همچنین، سقفی شیروانی دارد به همراه 6 پله.
آرامگاه کمبوجیه
یکی دیگر از جاهای دیدنی شیراز بدون شک، آرامگاه کمبوجیه در مجموعه باستانی پاسارگاد است. این آرامگاه که یک نوع آتشکده است، یکی از اثرهای بسیار منحصر به فرد این مجموعه باستانی به شمار میآید. در میراث جهانی این مجموعه به نام بنای زندان به ثبت رسیده است. در دوره اسلام، به این آرامگاه زندان گفته میشد و یک برج سنگی بهحساب میآید.
کاخ اختصاصی
همچون تخت جمشید که نام و آوازهای درآورده است، میتوان گفت کاخ اختصاصی هم یکی از معروفترین بخشهای پاسارگاد بهحساب میآید. این کاخ ساخته شده از سنگ سفید، سنگ آهک و سنگ ماسه است. تزییناتی که ستونهای این کاخ به خود اختصاص دادهاند را هم نمیتوان نادیده گرفت. بهگونهای که این کاخ را به این دلیل اختصاصی نامیدهاند که محل اقامت شخص کوروش کبیر بوده است. تالار اصلی، 2 ایوان در شرق و 2 ایوان در غرب و 2 اتاق در ایوانهای کاخ هم متاسفانه بهمرور زمان از بین رفتهاند. روی دربهای این کاخ شما میتوانید نقشی متعلق به شاه هخامنشی را مشاهده کنید. خاطر نشان میکنیم که کتیبهای در قسمت جنوبی وجود دارد که این کتیبه با خط میخی به زبانهای ایلامی، فارسی و بابلی توسط کوروش نوشته شده است که من کوروش شاه هخامنشی ام. سکویی روی ایوان در قسمت شرقی کاخ اختصاصی وجود دارد که فضای مورد نظر کوروش برای نظاره باغ بوده است.
کاخ بارعام پاسارگاد
کاخ بارعام پاسارگاد کاخی برای میزبانی از مقامات ملل بوده است که کوروش این کاخ را بنا کرده است. این کاخ دارای 8 ستون با 705 متر مربع مساحت است. متاسفانه در حال حاضر شما با 8 ستون روبرو نمیشوید و تنها 1 ستون با ارتفاع 10 متر باقی مانده است.
کاخ دروازه پاسارگاد
کاخ دروازه پاسارگاد یک کاخ بسیار باشکوه است که در بخش شرقی پاسارگاد قرار گرفته است و با توجه به این موضوع که بیان کردهایم پاسارگاد کجاست، صد درصد شما با بخشهای این مجموعه مانند کاخ دروازه هم باید آشنا باشید تا بتوانید بازدیدی آگاهانه را تجربه کنید.
کاخ دروازه پاسارگاد و کاخ ملل واقع در تخت جمشید، ساختاری بسیار مشابه دارند. متاسفانه امروزه تنها بقایای بسیار کمی از این کاخ در مجموعه پاسارگاد باقی مانده است. 8 ستون سنگی در تالار اصلی این کاخ به چشم میآیند که ارتفاعی 16 متری و مساحتی 686 متری را به خود اختصاص دادهاند.
همچون ارگ کریم خان زند که یادآوری دوره زندیه است، مجموعه پاسارگاد و بخشهای آن مانند کاخ دروازه هم یادآور دوره هخامنشی و معماری آن دوره است. تالار اصلی کاخ دروازه شامل 2 درب اصلی و 2 درب فرعی است که حتی 2 اتاق نگهبانی هم کشف شدهاند.
باغ شاهی
همانطور که در راسته ارگ کریم خان با حمام وکیل میتوانید روبرو شوید، یکی از بخشهای مهم دیگر پاسارگاد هم باغ شاهی نام دارد که آبنماها و کوشکهایی را به نمایش میگذارد. باغ شاهی نامهای دیگری همچون پردیس پاسارگاد، باغ ایرانی و پردیس کوروش هم به خود اختصاص داده است. کوروش خود شخصاً طراحی این باغ را انتخاب کرده است و به همین دلیل با نمایی خارقالعاده روبرو میشوید و شما را با باغهایی کوچک در باغ اصلی مواجه میکند و این باغ دارای 2 ساختمان، انواع پرنده و درخت است.
سنگنگارهها
سنگنگارهها از جمله مهمترین بخشهای مجموعه پاسارگاد به شمار میآیند و میتوان گفت، روی بنای کوروش نقشهای زیادی حک شدهاند که تصویری مردی 4 بال را میتوان به راحتی نظاره کرد. این تصویر نماد است، نمادی از دوستی و همدلی و تصویر این مرد از هنر و فرهنگ دیگر ملل الهام گرفته شده است. به گونهای که هنر آشوری در ریشه بالها، فرهنگ ایلامی به نوع لباس و هنر مصری در تاج این تصویر مرد 4 بال به چشم میآید.
تنگه بلاغی
این تنگه در دوره هخامنشیان ساخته شده است و یکی دیگر از بخشهای بسیار مهم مجموعه پاسارگاد به شمار میآید. در دوره هخامنشیان، این تنگه مرکز امپراتوری این حکومت را به یکدیگر وصل کرده است و به همین دلیل، یکی از جاذبههای گردشگری به شمار میآید.
سخن پایانی
به بررسی این سؤال که پاسارگاد شیراز کجاست به صورت مختصر ولی مفید پرداختهایم. پاسارگاد یک مجموعه باستانی است که بناهای ساخته شده دوره هخامنشی را درون خود جای داده است و قدمتی طولانی را به خود اختصاص داده است. کوروش کبیر به این دلیل که به ارزشهای اخلاقی بسیار پایبند بوده است و مهمتر از همه فردی معتمد، درستکار، مردمدوست و مدافع حقوق بشر شناخته میشود، حتی در سطح جهانی بسیار معروف و محبوب است و به همین دلیل، مجموعهای مانند پاسارگاد اینچنین مجموعهای حائز اهمیت در تاریخ کشور به شمار میآید و بهتر است چنانچه با سؤال یا ابهام خاصی در اینباره روبرو شوید، با مشاورین ما در الماس تریپ در ارتباط باشید.