محمد بن عزّالدین حسین معروف به شیخ بهائی متولد سال 925 قمری در شهر بعلبک لبنان میباشد. شیخ بهایی یک دانشمند، فیلسوف و فقیه در عصر صفوی است که کتابهایی در زمینههای مختلف به تالیف درآورد. در ادامه به معرفی شیخ بهایی و آرامگاه شیخ بهایی مشهد و پاسخ به سوال آرامگاه شیخ بهایی کجاست؟ میپردازیم که این آرامگاه یکی از جاهای دیدنی مشهد نزدیک حرم محسوب میشود.
زندگی نامه شیخ بهایی
شیخ بهایی دانشمند، ریاضیدان، شاعر و حکیم بزرگ در تاریخ ۹۲۵ و در ماه اسفند، در شهر بعلبک لبنان چشم به جهان گشود. اصلیت شیخ بهایی به جبل عامل، شهر شام بر میگردد. شیخ بهایی یکی از نوادگان حارث بن عبدالله اعور همدانی میباشد. این فیلسوف بزرگ، در سن ۷ سالگی به همراه پدر به ایران و شهر قزوین آمدند. ایشان از همان سن ۷ سالگی آغاز به یادگیری زبان فارسی کرد. سپس بعد از چند سال زندگی در قزوین، به اصفهان نقل مکان کرد. به علت ویژگیهای مهم و دانایی شیخ بهایی، این دانشمند بزرگ توانست وزیر شاه عباس صفوی شود تا نقش موثر و مهمی بر فرهنگ و سیاست ایران در آن زمان داشته باشد.
از کتب و آثار به جا مانده شیخ بهایی میتوان به مواردی اشاره کرد که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.
- نان و حلوا
- شیر و شکر
- جامع عباسی
- کشکول
- بحر الحساب
- مفتاح الفلاح
- الاربعین
شیخ بهایی در شهر اصفهان و در سال 1030 از دنیا رفت. او در وصیت نامه خود وصیت کرد تا پیکرش را در جوار امام رضا دفع کنند. مردم و شاگردان به دلیل وصیت شیخ بهایی پیکر او را از شهر اصفهان به شهر مشهد منتقل کردند و در حرم مطهر امام هشتم به خاک سپردند. در سال ۲۰۰۹ یونسکو این سال را به خاطر بزرگی و عظمت شیخ بهایی، سال نجوم و شیخ بهایی نامگذاری کرده بود.
آرامگاه شیخ بهائی
آرامگاه محمد بن عزّالدین حسین متخلص به بهایی در شهر مشهد و در داخل حرم امام رضا (ع) قرار گرفته است. اگر شما یکی از مسافرانی هستید، که به تازگی قصد سفر به شهر مشهد و زیارت حرم را دارید، آرامگاه شیخ بهایی را حتما در لیست مراکز دیدنی خود قرار دهید.
آرامگاه شیخ بهایی در داخل حرم مطهر رضوی و بعد از رواق وسیع امام خمینی قرار گرفته است. این آرامگاه دارای یک مزار سنگی همراه با دیوارههای شیشهای میباشد. علت انتخاب جایگاه آرامگاه شیخ بهایی در مشهد را میتوان به علت مکان تدریس این دانشمند بزرگ دانست. چرا که این فیلسوف بزرگ بیشتر محل تدریس خود را، در اینجا بوده است.
دیوارههای این آرامگاه با آینه کاریهای بسیار زیبا و کتیبههای مخصوص و خوشنویسی منحصر به فرد تزئین شده است. این کتیبهها دارای تاریخ تولد و فوت شیخ بهایی، دانشمند و فیلسوف بزرگ میباشد.
نکته حائز اهمیت این است که اگر شما به آرامگاه شیخ بهایی در مشهد بروید و کتیبههای مربوط به تاریخ تولد این شیخ بزرگ را ببینید، متوجه میشوید که تاریخ فوت این دانشمند با تاریخ ثبت شده بر روی سنگ قبر آن، فرق دارد. به گونهای که روی سنگ قبر این دانشمند بزرگ، تاریخ تولد آن ۸ فروردین ماه سال ۹۲۵ میباشد.
ظاهر آرامگاه شیخ بهایی
آرامگاه شیخ بهایی علاوه بر کتیبههای حاوی اطلاعات تولد و مرگ، دارای آیینه کاریهای بسیار زیبایی میباشد. همانطور در عکس آرامگاه شیخ بهایی میبینید، این آیینه کاریها در تمام اطراف دیوار رواق شیخ بهایی به صورت خیلی زیبا و فوق العادهای قرار دارد. در بالای سنگ قبر شیخ بهایی، یک لوستر بسیار بزرگ میباشد که نور این رواق را این لوستر تامین میکند. از دیگر ویژگیهای سقف مقبره شیخ بهایی میتوان به مقرنسهای آویز آینهکاری اشاره کرد.
جنس کف رواق و مقبره شیخ بهایی، از سنگ مرمر میباشد که شکوه و جلوهای خاص را به این رواق داده است. این رواق دارای مساحتی حدود ۱۰۲ متر میباشد. این رواق دارای تعداد بسیار زیادی درب برای ورود و خروج افراد است تا از ازدحام بیش از حد مردم جلوگیری شود؛ چرا که شما هر موقع و هر زمانی به این رواق بروید، تعداد افراد قابل توجه و زیادی را میبینید که به این مقبره آمدند، اگر به دیدن این آرامگاه رفتید بعد از آن از موزه مردم شناسی مشهد چشم پوشی نکنید.
آرامگاه شیخ بهایی کجاست؟
اگر بخواهیم به طور دقیق پاسخ سوال «مقبره شیخ بهایی کجاست؟» را دهیم، باید بگوییم که آرامگاه شیخ بهایی، عالم و دانشمند بزرگ دوره صفویه، در مشهد و داخل حرم مطهر امام رضا (ع) و درست بعد از رواق امام خمینی قرار گرفته است.
مقبره شیخ بهایی از سمت شمال به صحن آزادی، جنوب به رواق امام خمینی، از شرق به رواق دارالعباده و در آخر از سمت غرب به رواق دارالزهرا راه پیدا میکند. به همین دلیل دسترسی به رواق شیخ بهایی برای شما بسیار راحت و آسان میباشد.
در ادامه به تصاویر آرامگاه شیخ بهایی واقع در حرم مطهر امام رضا(ع) در شهر مشهد میپردازیم.
سخن پایانی
شیخ بهایی یکی از دانشمندان بزرگ و افراد تاثیر گذار در سیاستهای فرهنگی و اقتصادی دوران صفوی بوده است. ما در این مقاله سعی کردیم تا یکی از دانشمندان بزرگ ایرانی، یعنی شیخ بهایی را به شما معرفی کنیم و پس از آن به سوال مقبره شیخ بهایی کجاست؟ پاسخ دهیم.